24 Eylül 2024 Salı

Batman'da kaybedilen Ayhan Efeoğlu'nun akıbeti soruldu

601. hafta açıklamasında Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisiyken gözaltında kaybedilen Ayhan Efeoğlu'nun hikayesini paylaşan İHD Batman Şubesi, failler yargılanana kadar mücadele edeceğini yineledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınları, "kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eyleminin 601.'sini 6 Ekim 1992 tarihinde İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisiyken sivil polislerce gözaltına alınıp bir daha kendisinden haber alınamayan Ayhan Efeoğlu için düzenledi.

Gülistan Caddesindeki İnsan Hakları Anıtı önünde yapılan eylemde gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarının yer aldığı "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartı açıldı, kayıpların fotoğrafları taşındı. Basın metnini okuyan Sinan İslam Gegin, 25 yaşındaki Efeoğlu'nun 6 Ekim 1992 tarihinde okulunun önünde telsizli sivil polislerce yakalanarak gözaltına alındığını hatırlattı. "Ayhan'ın annesi Feriha Efeoğlu ile babası Osman Efeoğlu İstanbul DGM savcılığı, TBMM Başkanlığı ile resmi ve sivil kurumlara başvurular yaparak oğullarının akıbetini sordu" diyen Gegin, ailenin anlatımlarını şöyle aktardı:

'GAYRETTEPE'DE BİR SÜRE İŞKENCEDE TUTULDU'
"Siyasi Şube tarafından gözaltına alınan Ayhan Efeoğlu, Gayrettepe'de bir süre işkenceye tabi tutulur. Görgü tanıklarına göre Ayhan'ı gözaltına alanlardan biri Terörle Mücadele Bürosu'ndan Fikret Işıkkayalar isimli bir komiser idi. Ayhan Efeoğlu için açılan soruşturmada hiçbir ilerleme kaydedilmedi; 21 Ocak 2008 tarihinde, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu, isnat edilen suçu işkence ve kötü muamele kabul ederek zaman aşımı süresinin dolduğuna; dolayısıyla şüpheli olan İstanbul Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü görevlileri hakkında takipsizlik kararı verdi.

"Ankara'daki faili meçhul cinayetler soruşturması kapsamında tutuklu bulunan eski özel harekat polislerinden Ayhan Çarkın'ın medyaya yansıyan beyanları doğrultusunda Ayhan Efeoğlu hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 24 Mart 2011 tarihinde tekrar bir soruşturma başlatıldı. 26 Mart 2011 tarihinde, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı şüpheli Ayhan Çarkın'ın ifadesine başvurdu. Sorgulama tutanağında yer alan olaylardan biri de Ayhan Efeoğlu'na ilişkindi. Buna göre, bir telsiz anonsu üzerine Siyasi Şube'ye giden Ayhan Çarkın, sorgu sırasında uğradığı işkence sonucu ölen bir kişinin koliye konmuş bedeni ile karşılaştı. Çarkın'ın ifadesine göre, o sırada Siyasi Şube'de bulunan kişiler, Fikret Işıkkayalar, Ali Osman Akar, Baki Avcı, Hasan Erdoğan, Ahmet Sakarya, Şefik Kul, Ayhan Özkan ve Ali Çetkin idi. Bu kişilerden Ali Osman Akar ile Ahmet Sakarya, koli içindeki bedeni kamyonet ile İstanbul dışında bir yere götürüp gömdü. Ayhan Çarkın, ifadesinde, daha sonradan bu kişinin Ayhan Efeoğlu olduğunu konuşmalardan duyarak öğrendiğini, ancak sorgusunun kim tarafından yapıldığını bilmediğini belirtti.

'KATİLLER CEZALANDIRILANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'
"Yeniden açılan soruşturmada çeşitli savcılıklar birden fazla kez görevsizlik ve yetkisizlik kararı verdi ancak Ayhan Efeoğlu'nun akıbetine ilişkin bir bilgiye ulaşılmadığı gibi şüpheliler hakkında da bir işlem yapılmadı. Acılı anne ile babanın evlat acısı sadece Ayhan Efeoğlu değildi. Ayhan'ın kaybedilmesinden iki yıl sonra 5 Ocak 1994 tarihinde kardeşi Ali Efeoğlu İstanbul-Pendik'te gözaltına alınarak kaybettirildi. Ailenin her iki oğlu için yaptığı tüm çabalar sonuçsuz kaldı. Ayhan Efeoğlu ile Ali Efeoğlu'nu gözaltına alanların, öldürenlerin, bedenini kaybedenlerin yargılanmasını ve cezalandırılmasını, devletin suçluları koruma politikasından bir an önce vazgeçip gerçeklerle yüzleşmesini istiyoruz. Katiller cezalandırılmadığı sürece biz bu suçluların peşinde olacağımızı adalet ve hak aramaya devam edeceğimizi buradan bir kez daha ifade ediyoruz."

Açıklamanın ardından bir süre oturam eylemi yapıldı.