23 Eylül 2024 Pazartesi

Batman'da Taybet İnan için adalet talebi

İHD Batman Şubesi, özyönetim direnişleri sırasında Silopi'de katledilen Taybet İnan'ın hikayesini kamuoyuyla paylaşarak, Taybet İnan için adalet talebini yineledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, gözaltında kayıplar eyleminin 610'uncu haftasında Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde yan yana geldi. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartı açılan eylemde gözaltında kaybedilenlerin ve faili meçhul cinayetle katledilenlerin fotoğrafları taşındı.

Basın açıklamasını İHD Şube Sekreteri Rezan Baytar okudu. Şırnak'ın Silopi ilçesinde özyönetim direnişleri sırasında, 14 Aralık 2015'te katledilen 57 yaşındaki Taybet İnan'ın hikayesini kamuoyuyla paylaşan Baytar, İnan'ın komşusundan evine dönerken sokak ortasında katledildiğini ve cenazesinin 1 hafta boyunca sokakta beklediğini hatırlattı.

'CENAZESİNİ ALMAYA GİDEN KAYINBİRADERİ DE KATLEDİLDİ'
İnan'ın cenazesini almaya giden kayınbiraderi Yusuf İnan'ın da katledildiğini ve Yusuf İnan'ın cenazesinin alınmasına da izin verilmediğini kaydeden Baytar, 1 haftanın ardından ATK'ya götürülen Taybet İnan'ın cenazesinde 10 kurşun olduğunu belirtti.

'SİZ BENİM ANNEMİ ÖLDÜRDÜNÜZ'
Baytar, Taybet İnan'ın oğlu Mehmet İnan'ın cinayet sonrası kurduğu şu sözleri hatırlattı: "Annem ilk vurulduğunda, haber verdiler koştuk, biz varmadan amcam gitmek istemiş onu da vurmuşlar. Gittiğimde amcamı taşıyordu komşular. 'Annem?' dedim, 'sokakta kaldı' dediler. Ben gitmek istedim, tuttular. Ağladım, ağladım, ağladım… Annem sokağın ortasında kaldı öylece, önce belli belirsiz kıpırdıyordu, sonra saatler geçtikçe hareketleri azaldı. Kimi aramadık ki; vekilleri, kaymakamı, valiyi... Dedik çeksinler şu kargaları öldü ölmesine de cenazemizi alalım. Annem ne hissetti acaba, canı çok yandı, yanmıştır…

Biz sevgi nedir hiç dile getirmezdik, ama bir sarılması vardı dünyaya değerdi, binlerce söz gelse anlatamazdı o sevgiyi. Annem tamı tamına 7 gün sokakta kaldı. Hiçbirimiz uyuyamadık, köpekler gelir, kuşlar konar diye, o orada yattı biz 150 metre ilerisinde öldük... 7 koca gün benim annem, 7 bitmez gece kara kış soğuğunda kaldı, en acısı kaç saat yaralı kaldı bilememek, keşke diyorum hemen ölmüş olsa. Siz benim annemi öldürdünüz."

'ÜLKE TARİHİNİN KARANLIK SAYFALARINA IŞIK TUTULMALI'
Baytar, şöyle devam etti: "İnsan Hakları Batman Şubesi olarak Taybet Ana'nın şahsında tüm kaybedilenlerin akıbetinin bir an evvel ortaya çıkarılmasını ve sorumluluğu olan herkesin hesap vermesini istiyoruz. Bir kez daha çağrı yapıyoruz; acılı anaların yüreklerini bir nebze rahatlatmak için, Cumartesi Anneleri'nin kayıp çocuklarına ne olduğunun araştırılmasını, ülke tarihinin karanlık sayfalarına ışık tutulmasını ve bu kara lekenin temizlenmesini istiyoruz."