25 Eylül 2024 Çarşamba

'Bayram nedeniyle tutsakların hastane sevkleri durdurulmuş'

Açlık Grevlerini İzleme Heyeti ve Marmara Kriz Koordinasyonu, direnişin zaferle sonuçlanmasının üzerinden 6 gün geçmesine rağmen tutsakların tedavileri konusunda bir gelişme olmadığını, bazı tutsaların doktorlarla bile karşılaşmadığını kaydetti. Koordinasyon, tedavilerin bayram sonrasına bırakıldığını bildirildi.
Açlık Grevlerini İzleme Heyeti ve Marmara Kriz Koordinasyonu, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla sonlandırılan açlık grev ve ölüm oruçlarına ilişkin hukuki, siyasi ve tıbbi ihlallere ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.
 
'SORUNLAR PLANSIZLIKTAN ÇOK ZOR AŞILIYOR'
 
İHD İstanbul Şubesi'ndedüzenlenen toplantıda konuşan HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit, Marmara'da bulunan hapishanelerin sistematik şekilde ziyaret edildiğini kaydetti. Açlık grevinin sona ermesinin ardından tedavi sürecinin iyi yönetilmediğini kaydeden Koçyiğit, "İlgili bakanlıkların ve yerel teşkilatlar planlı çalışmıyor ve yaşanan sorunlar çok zor aşılıyor" dedi. Koçyiğit, bakanlıkların, yerel teşkilatların ve hapishane idarelerinin işbirliğine açık olması gerektiğini söyledi.
 
'BAYRAM TATİLİ TEDAVİYE ENGEL OLMAMALI'
 
Hapishane idarelerinin bayram tatili bahanesiyle direnişçileri hastaneye sevk etmediğini bildiren Koçyiğit, "Bayram tatili bile olsa tedavi sürecini yakından takip edeceğiz, bakanlıkların iş birliğine açık olması sorunların çözümü için çok önemli" diye kaydetti. Koçyiğit, tutsakların hala ring araçları ile elleri kelepçelenerek hastanelere sevk edildiğini ifade ederek, bunun insan haklarına aykırı olduğunu söyledi.
 
'HALA HEKİMLE KARŞILAŞMAMIŞ TUTSAKALAR VAR'
 
İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, temel sorunların hala çözülmediğini kaydetti. Milletvekilleri, avukatlar ve hekimlerin çabalarıyla geçici çözümler üretildiğini ancak bakanlıkların sorunu dikkate almadıklarını ifade etti.
 
Hala hekimlerle karşılaşmamış tutsakların olduğuna dikkat çeken Yoleri, "Tedaviye erişimin kısıtlanması yaşam hakkının gaspıdır. Sağlıklı yaşamı ortadan kaldıracak tutuna karşı cezaevleri yönetimini ve bakanlıkları üstüne düşen sorumlulukları yerine getirme çağrısı yapıyoruz" dedi.
 
'SAĞLIK VE ADALET BAKANLIKLARI İLETİŞİME KAPALI'
 
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Murat Etmez, Açlık grevi sonrası yapılması gerekenlere dair bildiri yayınladıklarını ve yetkilileri süreç konusunda uyardıklarını söyledi. Ekmez, "Yetkililer tatmin edecek adım atmıyor, iletişime kapalı Sağlık ve Adalet Bakanlığından söz edebiliriz" diye konuştu.
 
Hapishanelerdeki hekimlere ulaşamadıklarını söyleyen Ekmez, "Grev sonrası sürecin çoklu disiplin kontrolünde takip edilmesi gerekiyor. Cezaevleri bunu yapmadığı gibi açlık grevcilerinin beslenme şekline uygun yemek çıkartmıyor. Beslenmeye gereken özen gösterilmezse Korsakoff, hatta ölüm bile yaşanabilir. Burada tüm sorumluluk Sağlık Bakanlığı'nda" dedi. Ekmez, B1 vitamının tedavi sürecinde çok önemli bir yerde durduğunu da vurguladı, çok sayıda tutsağa verilmediğini kaydetti.
 
'YASALAR UYGULANMADIĞI İÇİN SAĞLIK HAKKINA KISITLAMA'
 
Özgürlükçü Hukukçular Derneği avukatlarından Rengin Ergül, açlık grevindeki tutsakların temel talebi ülkenin kendi yasalarını uygulaması olduğunu söyledi. Ergül, "Yine yasalar uygulanmadığı için mahpuslar açlık grevi sonrası sağlık hakkından kısıtlandı" diye vurguladı.
 
Hapishane idarelerinin kendi egemenlik alanındaki her insandan sorumlu olduğunu kaydetti. Ergül, kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi, "Tek odaklandığımız nokta açlık grevcilerin tedavi görmeleri" dedi.
 
'ENGELLEMELER ÖZEL TUTUM'
 
SES Anadolu Şube Başkanı Erdal Güzel, toplumsal bir sağlık problemi olduğunu ifade etti. Tedavinin engellemesinin özel bir tutum olduğunu ve bakanlığın acilen tutumdan vazgeçmesi gerektiğini belirtti.
 
Açlık grevi sonrası hapishanelerde yaşanan ihlallerine ilişkin hazırlanan ön raporda, şunlara dikkat çekildi: "Açlık grevi sonlanalı 6 gün olmasına rağmen, kelepçeli muayene, ring aracı ile hastaneye sevk, yeterli tetkiklerin yapılmaması, hapishane revirinde tedavi, uygun olmayan besin maddelerinin verilmesi sorunları halen aşılamamıştır.  Çok sayıda mahpus halen hastaneye sevk edilmediği gibi günlük tıbbi takip sonlandırıldığından, ancak yoğun ağrı ya da önemli şikayetler ortaya çıktığında hapishane idaresinin oluru ile revire çıkabilmektedirler."