25 Eylül 2024 Çarşamba

BDDK şikayet etti, 38 kişi hakkında dava açıldı

BDDK?nın suç duyurusu üzerine, TL?deki değer kaybına ilişkin haber yapan 2Bloomberg muhabiri ve habere yorum yapan toplam 38 kişi hakkında dava açıldı.
Bloomberg'te 2018'de yayınlanan "ekonomik kriz ve döviz" haberi yapan Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç'ın bulunduğu 38 kişi hakkında hapis istemiyle dava açıldı.
 
Türk Lirası'ndaki ani değer kaybının Türkiye bankaları üzerindeki etkisini yansıtan haber nedeniyle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) daha önce şikayetçi olmuştu.
 
Şikayet üzerine savcılık tarafından hazırlanan iddianamede iki muhabire "Devletin ekonomik düzen ve istikrarını zayıflatmaya çalışılması” gerekçe gösterilerek suçlamasıyla ve 2 ile 5 yıl arasında hapis istemiyle dava açıldı.
 
HABERE YORUM YAPANLARA DA DAVA
 
BDDK sadece haberi yapan iki muhabiri değil, haber hakkında ve sosyal medyada haberin altına yorum yapan kişiler hakkında da şikayette bulundu. Savcılık, BDDK'nın şikayeti doğrultusunda bu kişilere de dava açtı.
 
İddianamede yer alan Yalınkılıç ve Karakaya dışında 36 sanık daha bulunuyor ve bu kişiler habere yorum yapmakla suçlanıyor.
 
Dava açılanlar arasında Mustafa Sönmez, Merdan Yanardağ, Gazi Kozanoğlu, Sedef Kabaş Yirmibeşoğlu gibi isimler var.
 
İstanbul 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen davanın ilk duruşması 20 Eylül'de Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde görülecek.
 
BLOOMBERG'DEN KINAMA
 
Bloomberg Genel Yayın Yönetmeni John Micklethwait, olay sonrası kişisel Twitter adresinden yaptığı açıklamada "Haber değeri taşıyan olayları adil ve doğru bir şekilde haberleştiren muhabirlerimize karşı açılan davayı kınıyoruz. Onları destekliyoruz ve bu sıkıntı dönem boyunca da destekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.