10 Kasım 2024 Pazar

BES: Yargı emekçilerinin haklarını istiyoruz

Yeni adli yıl başlangıcında yargı emekçilerinin sorunlarına dikkat çeken BES Antalya Şubesi, derhal karşılanması için taleplerini sıraladı. 

Büro Emekçileri Sendikası Antalya Şubesi yeni adli yıl başlangıcında yargı emekçilerinin sorunlarına dikkat çekmek için Antalya Adliyesi önünde açıklama yaptı. "Yargının bağımsızlığını yargı emekçilerinin haklarını istiyoruz" pankartının açıldığı eylemin metnini Devrim Mol okudu.

'İKTİDARLARINI GÜÇLENDİRMEK İÇİN YARGIYI KULLANIYORLAR'
Adalet talebinin bütün taleplerin önüne geçtiği koşullarda yargının bağımsızlığı ve yargı emekçilerinin sorunlarının çözümü için yıllardır mücadele ettiklerini söyleyen Mol, "Yargı sisteminin toplumsal muhalefeti susturmak, kendi iktidarlarını güçlendirmek için bir araç olarak kullanıldığı süreci yaşıyoruz. Kendi kurdukları mevcut yargı sistemi içerisinde bile benimsemedikleri yargı kararlarını tanımayan siyasi iktidar, Anayasal hakların kullanılmasını bile keyfi olarak engellemeye çalışıyor. Milletvekillerinin tutuklanması, Anayasanın amir hükmüne rağmen anayasa mahkemesi kararlarının uygulanmaması, cezasızlık nedeniyle kadın cinayetlerinin 20 yılı aşan AKP iktidarında her yıl artarak devam etmesi, faillere verilen ödül gibi cezalar, İstanbul Sözleşmesi'nden bir imza ile çekilmek yargının geldiği hazin noktayı göstermektedir. Mahkemelerde bulunamayan adaletin sosyal medyada örgütlenerek aranması gibi garabetlerin yaşandığı bir ortamda, iktidarı birkaç cümleyle eleştirenler tutuklanırken, kara para aklayanlar, uyuşturucu baronları, suç örgütü liderleri, kadın cinayeti işleyenler hukuka, akla, mantığa ve vicdanlara sığmayan gerekçelerle tahliye edilmektedir" dedi. 

'ARTIK YETER SORUNLARIMIZA ÇÖZÜM İSTİYORUZ'
Yargı emekçilerinin sorunlarının çözülmesi için hızla hayata geçirilmek üzere şu talepleri sıraladı: 
🔹"Ayrım yapılmaksızın, tüm yargı emekçilerine mesai ücreti ödenmesi sağlanmalıdır.
🔹Ulaşım ücretleri ayrımsız her ilde verilmelidir.
🔹Havuz paralarının, yargı emekçilerinin lehine olacak şekilde düzenleme yapılarak ödenmesine tekrar başlanmalıdır.
🔹İş yükü nedeniyle personel alımına gidilmeyip yargı emekçilerinin üzerinde baskı kurularak sorunun çözümüne çalışılmaktadır. Bu uygulamadan vazgeçilerek yeterli personel istihdamı yapılmalıdır.
🔹Yargı emekçilerinin 2802 sayılı Yasadan çıkarılarak diğer kamu görevlileri gibi 4483 sayılı Memurun Muhakâmatı Kanunu'na tabi olması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
🔹Mobbinge maruz kalan personelin durumunun değerlendirilmesi, mobbingin önlenmesi amacıyla kurumlarda bir kurul oluşturulması, mobbing uygulayan amire yaptırım uygulanması için düzenleme yapılmalıdır.
🔹Yargı kurumlarında kreş açılmalıdır.
🔹Mülakat değil, liyakat esas alınmalı, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarıyla kurum içinden atamalara devam edilmelidir.
🔹Yargı hizmetleri sınıfı oluşturulmalı kadro ve unvanlar yeniden tanımlanmalıdır.
🔹İşyerinde hiçbir pozisyon, kadro, unvan ve kademede cinsiyetçi iş bölümü yapılmamalıdır."