25 Eylül 2024 Çarşamba

Beştaş: Yeni bir anayasaya ihtiyaç var

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, yeni bir anayasa ihtiyacının olduğunu belirterek Meclis'te komisyon kurulmasını istedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Merak Danış Beştaş, yeni bir anayasa yapılmasını önerdi.
 
Meclis'e önerge sunan Beştaş, 16 Nisan referandumu ile sistem değişikliğine denk geldiğini ve demokratik bir sivil bir anayasa ihtiyacının karşılanmadığını söyledi. Mecliste komisyon kurulmasını ve yeni bir anayasanın yapılması yönünde hazırlıkların derhal gündeme alınmasını isteyen Beştaş, 7 Haziran'dan sonra yaşananların ülkeyi anayasasız bir döneme sürüklediğini ifade etti.
 
Beştaş anayasasız dönem dediği süreçte yaşananları ise şöyle özetledi: "Uzun süren sokağa çıkma yasakları, sokak ortasında bekletilen cenazeler, askeri araçlara takılıp gezdirilen cenazeler, Cizre bodrumları gibi büyük facialar bu döneme damgasını vurmuş olup hala belleklerdedir. Yine Anayasaya aykırı olduğu açıkça ifade edilmek suretiyle milletvekili dokunulmazlıklarının yalnızca bir defaya mahsus kaldırılmasına yönelik Anayasa değişikliği bu parlamentodan geçebilmiştir. Bu son derece vahim değişikliğin ardından 15 Temmuz darbe girişimi yaşanmış olup ilan edilen OHAL ve yayınlanan KHK'lerle tam bir anayasasız dönem inşa edilmiştir." 
 
Beştaş, 16 Nisan referandumunun şaibe taşıdığını ve halkın geleceğe güvenle bakabilmesi için  yeni, sivil ve demokratik bir anayasa ihtiyacının olduğunu kaydederek yeni bir anayasa ihtiyacının olduğunu ifade etti.