1 Ekim 2024 Salı

Kuzey ve Doğu Suriye ağustos-eylül ayları güvenlik bilançosu

Kuzey ve Doğu Suriye'de ağustos ve eylül aylarında yaşanan güvenlik sorunlarına ilişkin toplantı yapıldı. Toplantıda iki ayda 80 MİT, 35 Suriye ve 148 DAİŞ çetesinin yakalandığı belirtildi.

Kuzey ve Doğu Suriye İçişleri Bakanlığı ve İç Güvenlik Güçleri ortak bir basın toplantısı yaparak ağustos ve eylül aylarında yaşanan güvenlik sorunlarına ilişkin açıklama yaptı. Saygı duruşu ile başlayan toplantıda güvenlik kapsamında iki aylık faaliyet ve saldırılara ilişkin hazırlanan rapor okundu. Kuzey ve Doğu Suriye genelinde yaşanan hırsızlık vb gibi vakalarda dahil sömürgeci Türk devletinin saldırıları da aktarıldı.

İşgalci Türk devleti ve çetelerinin Ağustos ve Eylül aylarında güvenlik güçlerine ait merkezlere İnsansız Hava Aracı ve füzelerle toplam 17 kez saldırdığı belirtilen toplantıda ayrıca 76 top atışı ile sivillerin ve altyapı noktalarının hedef alındığı vurgulandı.

DAİŞ'e ait hücrelerin ise sömürgeci Türk devletinin yarattığı kargaşa ortamından yararlanarak 28 bombalı saldırı gerçekleştirdiği belirtildi. İç Güvenlik Güçleri ayrıca bu iki aylık dönem içerisinde Türk MİT'ine çalışan 80, Suriye rejimine çalışan 35 ajanı ve 147 DAİŞ üyesini yakaladıklarını kaydetti.

Toplantıda, aralarında keleş, tabanca, dürbün ve havan topunun da bulunduğu çok sayıda askeri teçhizatın ele geçirildiği ifade edildi. Ağustos ve eylül aylarında toplam 678 uyuşturucu kullanıcısı ve satıcısının da yakalandığı çok miktarda uyuşturucunun ise ele geçirildiği vurgulandı. Bu aylar içerisinde 969 trafik kazasının da yaşandığı belirtildi.

Toplantının sonunda geçtiğimiz iki ay içerisinde yaşanan saldırı ve çatışmalarda 4 İç Güvenlik Güçleri üyesinin hayatını kaybettiği ve 12sinin ise yaralandığı ifade edildi.