25 Eylül 2024 Çarşamba

Beyrut'ta şok yerini öfkeye bıraktı

Beyrut'ta 4 Ağustos'ta meydana gelen patlamanın şaşkınlığı yerini öfkeye bıraktı. Lübnan halkı, hükümetin sorumsuzluğunu protesto etti.

Beyrut'ta salı günü meydana gelen ve Lübnan hükümetinin "beceriksizliklerinin en son ve en şiddetli örneği" olarak görülen patlama, uzun süredir yaşanan ekonomik kriz ve yolsuzluk iddialarıyla çalkalanan ülkede yeni eylemleri beraberinde getirdi.

Limanda depolanmış 2 bin 750 ton amonyum nitratın infilak etmesiyle birlikte en az 145 kişinin hayatını kaybettiği, 5 binden fazla kişinin de yaralandığı patlama sonrası yaşanan şok dalgası yerini öfkeye bıraktı.

Patlamada sorumluluğu bulunanları protesto eden göstericiler, başkentin merkezindeki meclis binası yakınlarında toplandı. Yollarda barikat kuran eylemciler polis arasında yer yer çatışma yaşandı. Polis, biber gazı kullanarak eylemlere saldırdı. 

Öte yandan halk patlamanın yıkıntılarını kaldırmaya çalışıyor. Halk, politikacılara öfkeli. Gazetecilere konuşanlar "Onlar (politikacılar) bizleri evlerimize ve işyerlerimize terk ettiler, şimdi de ortada yoklar" diyor.

Bu arada Lübnan'ın Ürdün Büyükelçisi Tracy Chamoun bir televizyon programında "Devlet ihmalkarlığını, hırsızlığını ve yalanlarını protesto için büyükelçilik vazifemden ayrıldığımı açıklıyorum… Bu felaket şunu gösterdi: Bunların hiçbirine merhamet göstermemeliyiz, hepsi gitmeli… Bu tam bir ihmalkarlık" ifadelerini kullanarak görevi bıraktığını duyurdu.