25 Eylül 2024 Çarşamba

'Bıraktığın Yerden' filminin gösterimi yapıldı

Cumartesi Anneleri, "Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası" kapsamında "Bıraktığın Yerden" filminin gösterimini yaptı.
Cumartesi Anneleri, "Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası" kapsamında Fransız Kültür Merkezi'nde "Bıraktığın Yerden" filminin gösterimini gerçekleştirdi. Film gösterimine Hakların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ahmet Şık ve Züleyha Gülüm, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Ali Şeker ve Sezgin Tanrıkulu, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Gezi direnişi sırasında çocuklarını kaybeden anneler, Cumartesi Anneleri ve birçok yurttaş katıldı.
 
'ACILAR ETRAFINDA ORTAKLAŞIYORUZ'
 
Film gösteriminden önce söz alan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, "Dün gözaltında kaybedilmeler vardı, bugün yine kaybedilme girişimi var. Ama Cumartesi Annelerinin mücadelesi sayesinde bu kaybedilmeler olmuyor artık. Cumartesi Anneleri mücadelesi çok şey başardı" diye konuştu. 
 
Filmin sanatsal yönünün yanı sıra acıların, adalet arayışlarının ve umutların paylaşıldığı için burada olduklarını belirten Yoleri, "Gezi'de hayatını kaybeden insanlarımızın anneleri ve Cumartesi Anneleri bugün burada acıları etrafında ortaklaşıyor. Bütün bunlar için yüreklerimizi yan yana koyduk burada. Bu oldukça değerli bir birlikteliktir" dedi.
 
'BIRAKTIĞIN YERDEN'
 
Ulusal ve uluslararası festivallerde çok sayıda ödül alan filmin yönetmenliğini Volkan Güney Eker yaptı. Gözaltındaki kayıpların mücadelesini konu alan "Bıraktığın Yerden" isimli kısa film, 1995 yılında gözaltına alınırken kaybedilen Fehmi Tosun'un kızı Besna Tosun'un babasını bulma umuduyla Cumartesi Anneleri ile buluşmasını ve 24 yıldır süren adalet mücadelesini ele alıyor.
 
Film gösteriminde sonra yönetmen Volkan Günay Eker, Besna Tosun ve Bandista Kollektifi ile sinema eleştirmeni, gazeteci Alper Turgut'un moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi.
 
Film gösterimi "Benim Annem Cumartesi" şarkısıyla Bandista Kollektifi'nin mini bir dinletisiyle sona erdi.