23 Eylül 2024 Pazartesi

Bişkekli kadınlar Azada Kantapikova için sokaklara çıktı

Kırgızistanlı kadınlar, "zorla kaçırarak evlenme"nin artık suç sayılmasını istiyor. 5 Nisan günü kaçırıldıktan sonra katledilen Azada Kantapikova için sokaklara çıkan kadınlar, "Azada'nın öldürülmesinden kim sorumlu tutulacak" diye sordu.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te 5 Nisan günü Azada Kantapikova isimli bir kadın, 3 erkek tarafından kaçırılarak, katledildi.

Zorla evlenmek amaçlı üç erkek tarafından kaçırıldığı belirtilen ve katledilen 27 yaşındaki Azada Kantapikova için Kırgızlı kadınlar sokaklardaydı. "Azada'nın öldürülmesinden kim sorumlu tutulacak?" yazılı pankartlar taşıyarak, öfkelerini dile getiren kadınlar, İçişleri Bakanı ve kent polis şefinin istifasını istiyor. 5 Nisan günü kaçırılan Azada Kantapikova'yı kaçıranlar güvenlik kameralarının takibi ile yakalandığı bildirildi.

Kırgızistan yasalarına göre zorla evlenmek için "kadın kaçırmak" serbest. Herhangi bir erkek izni ve rızası olmadan bir kadını evlenmek adı altında kaçırabiliyor ve bunun herhangi bir yasal cezası yok. Kırgız kadınları yasanın kalkmasını ve cezaların uygulanmasını istiyor. BM Bişkek Kadın Bürosunun istatistiklerine göre Kırgızistan'da meydana gelen her beş evlilikten biri zorla kaçırılma ile gerçekleşiyor.