8 Ekim 2024 Salı

Boğaziçi direnişinin 180. günü: Vazgeçmiyoruz

Kayyum Rektör Melih Bulu'nun "En fazla 6 ay sürer" dediği Boğaziçi eylemleri 6. ayını geride bıraktı. Akademisyenler bir kez daha rektörlüğe sırtlarını dönerek istifa talebini dile getirdi.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, kayyum Rektör Melih Bulu'nun istifası talebiyle başlattıkları nöbet eyleminde 123. kez bir araya geldi. Bulu'nun "En fazla 6 ay sürer" dediği eylemlerinde 6. ayını dolduran akademisyenler Kuzey Kampüsten Güney Kampüse yürüyerek "Bugün tarihi bir gün. Bir kez daha kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz" dedi.

Hocalarını yalnız bırakmayan Boğaziçili öğrenciler de yürüyüşe destek vererek hep birlikte "Kayyumlar gidecek biz kalacağız", "Melih Bulu rektörümüz değildir", "Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz" sloganlarını attılar.

Yürüyüşte öğrenciler "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" pankartı açarken, bir akademisyen de Sivas'ta katledilen Şair Metin Altıok'un kitabıyla yürüyerek Sivas katliamını hatırlattı.

TARİHİ BİR GÜN
Rektörlüğe sırt dönme eyleminin ardından akademisyenler tarafından yapılan açıklamada, nöbet eylemlerinin 123. direnişin 180. gününde oldukları hatırlatılarak "Bugün tarihi bir gün. Gayrimeşru rektör atamasına karşı eylemlerimizin 6. ayını doldurduk. İlk günden beri kayyum rektör atamasını kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz" denildi.

'İLKELERİMİZ ÇİĞNENİYOR'
Atanmış rektör ve yardımcılarının ilk günden itibaren Boğaziçi'nin akademik ilkeleriyle bağdaşmayan usulsüz işlemlerle demokratik işleyişini yok etmeye çalıştığına dikkat çeken akademisyenler "Atanmışlar, çeşitli dalaverelerle, senatomuzu işlevsiz hale getirilmek isteniyor. Seçilmiş yöneticilerimiz görevlerine atanmazken bu görevlere kendilerini vekaleten atıyorlar. Atanmış rektör ve yardımcıları üniversite yönetim kurulunu çiğneyerek bazı hocalarımızın ders vermesini engelleyerek öğrencilerimizin nitelikli eğitim almasını da engelliyorlar" ifadelerini kullandı. 

ATANMIŞLAR İSTİFA ETMELİ
Bir gecede kurulmuş fakültelere akademisyen atamasında akademik kriterlerin gözetilmediğini anlatan akademisyenler, bu sayede üniversitede siyasi kadrolaşma yaratmaya çalıştıklarını belirtti. Gayrimeşru yönetimin Boğaziçi öğrencilerinin gözaltına aldırmak, burslarını kesmek ve disiplin cezaları vermekten de yüzünün kızarmadığına vurgu yapan akademisyenler, "Üniversitemiz özel güvenlikler ve polislerle adeta bir hapishaneye çevrilmek isteniyor" dedi. 

'DİRENİŞİMİZ SÜRECEK'
Bir kez daha başta atanmış Rektör Melih Bulu başta olmak üzere, atanmış rektör yardımcıları ve tüm yöneticilerin istifasını talep eden akademisyenler, üniversite kurullarının görüşü alınmadan bir gecede kurulan fakültelerden vazgeçilmesini istedi. Seçilmiş dekan ve yöneticilerin atamalarının bir an önce yapılması gerektiğine vurgu yapan akademisyenler, "Onurlu direnişimiz yurt içi ve yurt dışından aldığı desteklerle sürüyor. Bilimsel, demokratik ve özerk bir üniversite talebiyle de sürecek. Direnişimizin 6. ayında da kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz" sözlerini yinelediler.          

FOTOĞRAF SERGİSİNE İZİN YOK
Boğaziçi Üniversitesi Fotoğrafçılık Kulübü öğrencileri de akademisyenlerin ardından söz alarak, üniversite tarihinde ilk defa açmak istedikleri fotoğraf sergisine izin verilmediğini belirterek "Hiçbir yazılı gerekçe sunulmadan çalışmalarımız siyasi denilerek engelleniyor. Sanat tabii ki siyasetten bağımsız değildir. Sanatı, demokrasiyi hiçe sayanlara karşı durmaya devam edeceğiz" diyerek gayrimeşru yönetimin antidemokratik yüzünü kulüpleri kapatıp, çalışmalarını engelleyerek de gösterdiğine dikkat çekti. 

CAN CANDAN'A TEŞEKKÜR
Direnişin başından beri direnişi çektiği fotoğraf ve videolarla belgeleyen Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinden Can Candan'a teşekkür için 5 adet fidan verildi. "Hep birlikte olmaya devam edeceğiz" diye konuşan Can Candan, akademisyen ve öğrencilere seslenerek "Sizlerin fotoğraf ve videolarınızı çekmek dünyanın en güzel şeyi" dedi.