25 Eylül 2024 Çarşamba

'Büyük göçmen mezarlığındaki gezinizin tadını çıkarın'

İyonya Denizi açıklarında meydana gelen son yılların en büyük mülteci katliamına halkların tepkisi ve mültecilerle dayanışması sürerken, sermaye ise hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam ediyor. Dünyanın en zengin turistlerini taşıyan cruise gemisinin Selanik'e demirlemesinin ardından, "Turistler, Avrupa'nın en büyük göçmen mezarlığındaki gezinizin tadını çıkarın" pankartıyla protesto edildi.

Devletlerin çıkar politikaları nedeniyle son yılların en büyük göçmen katliamına karşı eylemler sürüyor. Yunanistan, İsviçre ve Almanya'da gerçekleşen eylemlerin ardından bir tepki de Selanik'ten geldi.

SELANİK'TE ZENGİN TURİSTLERE TEPKİ
Selanik'te, dünyanın zengin turistlerini taşıyan cruise gemilerinin demirlediği limana "Turistler, Avrupa'nın en büyük göçmen mezarlığındaki gezinizin tadını çıkarın" pankartı asıldı.

AB ÜLKELERİ MÜLTECİLERİN YAŞAM HAKLARINI ELİNDEN ALDI
8-9 Haziran tarihlerinde Brüksel'de AB Adalet ve İçişleri bakanları toplantısı gerçekleşmiş, alınan kararlar mültecilerin yaşam haklarını elinden almıştı. AB sınırına henüz ayak basmamış mültecilerin kitlesel olarak ve hızla geri gönderilmelerinin önü açılırken, iltica eden mültecilere "kelle başı"na 20 bin euro fiyat biçilerek, mültecilerin daha yoksul AB ülkelerine depo edilmesi kararlaştırıldı.

SON YILLARIN EN BÜYÜK GÖÇMEN KATLİAMI
14 Haziran'da İyonya Denizi açıklarında batan mülteci teknesinde 79 kişi katledilmiş, 104 kişi sağ kurtarılabilmişti. Ancak teknede 500-750 arasında kişi olduğu ve mültecilerin Libya'dan yola çıkarak İtalya'ya ulaşmaya çalıştığı öğrenilmişti. Yunanistan'ın mültecileri "geri itme" politikaları ve uyguladığı işkence, kötü muamele nedeniyle mültecilerin bulunduğu tekneler yolu uzatmak zorunda kalıyor. Öte yandan insan kaçakçılarının mültecilerin bir kısmını teknede kilitli tuttuğu, mültecilerin can yeleği dahil hiçbir güvenlik önlemi olmadığı da ortaya çıkmıştı.