2 Ekim 2024 Çarşamba

Çepni'den çağrı: Hasankeyf'i kaybettik Godernê'yi kaybetmeyelim

Hasankeyf gibi Godernê'nin de baraj projeleriyle sular altında bırakılmak istendiğini dikkat çeken HDP Milletvekili Çepni, "Hasankeyf'i kaybettik Godernê Taş Köprüsü'nü kaybetmeyelim" çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Meclis Çevre Komisyonu üyesi Murat Çepni, tarihi Godernê Köprüsü için çağrı yaptı. 

Kulp, Silvan sınırında olan tarihi Godernê Köprüsü, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında planlanmış olan Silvan Barajı ile sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Partisinin 1 Eylül çalışmaları kapsamında Geliye Godernê ve Malabadi Köprüsünde halk buluşmaları gerçekleştiren Çepni, Godernê Köprüsü'nde açıklama yaptı.

'İKTİDAR TARİHİMİZİ KATLEDEN BARAJ POLİTİKALARINDAN VAZGEÇMELİDİR'
Çepni, "Burada Godernê Taş Köprüsü var. Tarihi bir köprü fakat burası kısa bir zaman sonra baraj sularının altında kalacak, tıpkı Hasankeyf'in kaldığı gibi. Hasankeyf'i kaybettik Godernê Taş Köprüsü'nü kaybetmeyelim. Baraj suları altında tarihimiz kalmasın. Hiçbir baraj tarihimizden değerli değildir. İktidar baraj politikalarından vazgeçmelidir. Baraj politikalarıyla kültürümüzü, tarihimizi katletme politikalarından vazgeçmelidir. Godernê Tarihi Taş Köprüsü yaşamalıdır" dedi. 

TARİHİ GODERNÊ KÖPRÜSÜ
Diyarbakır'ın Kulp ilçesine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Taşköprü köyündeki kayalarda mağara devri izlerine rastlanmaktadır. Ayrıca bölgede Sarım Çayı boyunca yüksekliği 200 metreye ulaşan bir boğaz bulunmaktadır. Aynı bölgede Sarım Çayı üzerinde bir de bölgeye adını veren ve Kulp içlesini Silvan ilçesine bağlayan tarihi bir Taşköprü mevcuttur. Kulp, Silvan ve Hazro bölgelerinin birbirine yaklaştığı ve etkileşimlerinin en yoğun yaşandığı yerde kurulan Taşköprü Köyü'nün tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Köyün güneyindeki tepelerde günümüzde bile eski Ermeni yerleşim yerlerine ait kalıntılar bulunmaktadır. Kulp'u Silvan ve Hazro'ya bağlayan ve adını köyün isminden alan Taşköprü de bu köyün kuzeybatısında yer almaktadır. Köprü, II. Abdülhamit döneminde yapılmıştır. Mimarisi ile Batman'daki Malabadi Köprüsü'ne benzer. Köyün kuzeyinde bulunan kayalıklarda kesilen özel biçimli taşlardan yapılmıştır. Godernê Köprüsü Kulp-Silvan sınırında Sarum çayı üzerinde Godern köyü güneybatısında bulunur.