8 Ekim 2024 Salı

CHP'li büyükşehir belediyesi emekçilerinden eylem: Sözleşme hakkımız gasp edilemez

İzmir Büyükşehir Belediyesi emekçileri, belediyenin üzerine yatmak istediği ikramiyeleri için açıklama yaptı. Belediyenin "ödenmeyen ücret ve ikramiye bulunmamaktadır" iddiasına ilişkin "biz bu eyleme keyfimizden çıkmadık" denildi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan Genel-İş 2 ve 9 No'lu şubelerde örgütlü İZENERJİ işçileri, ikramiye ödemelerinde yaşanan gecikme nedeniyle eylem gerçekleştirdi. Konak'ta yer alan SGK İl Müdürlüğü önünden, başkanlık makamının bulunduğu Egemenlik Evi'ne yürüyen işçiler, sıklıkla "Hakkımız olanı istiyoruz", "Sözleşme hakkımız gasp edilemez" ve "Sermayeye değil emekçiye bütçe" sloganlarını attı. Egemenlik Evi önünde gerçekleştirilen basın açıklaması ardından ise oturma eylemine başlandı. Eylemde basın metnini DİSK'e bağlı Genel-İş İzmir 9 No'lu Şube Başkanı Sedat Kenar okudu.

'ÜCRETLERİMİZ GÜNÜNDE ÖDENSİN'
Uzun yıllardır İZENERJİ emekçilerinden fedakarlık bekleyen bir anlayışı doğru bulmadıklarını belirterek söze başlayan Sedat Kenar, "Artık yeter. Ücretlerimiz gününde ödensin. Bize verilen sözler tutulsun. Türkiye'nin en büyük belediye şirketlerinden biri olan İZENERJİ'de yakın zaman içerisinde toplu sözleşme süreci başlayacaktır. Bizler bu süreç başlamadan önce ikramiye krizinin artık ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Fakat İzBB Başkanı Cemil Tugay ve bürokratları ile yaptığımız görüşme sonrası olumlu bir sonuç çıkmamıştır" diye konuştu.

Paranın her gün değer kaybettiği bu zamanda ödemelerin ivedi olarak yapılmasını talep ettiklerini vurgulayan Kenar, "Çünkü kısa süre önce eğitim süreci başlamış olup, aldığımız ücretlerimizin büyük çoğunluğunu çocuklarımızın okul ihtiyaçlarında harcamış bulunmaktayız. Bu zorlu koşullarda maaşımız dışında nefes alabileceğimiz tek dayanağımız ikramiyelerimiz de zamanında ödenmediği takdirde yaşamımızı idame edemeyecek duruma geliyoruz. Buradan İzBB bürokratlarına sesleniyoruz. Krizin faturası biz emekçilere kesilemez. Bu süreçte toplu sözleşmeden doğan bütün haklarımızın gününde ve zamanında yerine getirilmesini talep ediyoruz. Aksi taktirde üretimden gelen gücümüzü kullanacağımızı kamuoyuna deklare ediyoruz" ifadelerini kullandı.

BELEDİYEDEN 'ÖDENMEMİŞ ÜCRET VE İKRAMİYE BULUNMAMAKTADIR' İDDİASI
Emekçilerin eylemi devam ederken İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden ise yazılı bir açıklama yayımlandı. Ödenmemiş herhangi bir ücretin bulunmadığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Genel İş Sendikası'na üye bir kısım çalışanımız, iştiraklerimizdeki yerleşik uygulamanın değiştirilerek ikramiye ödemelerinin erkene alınması talebiyle bugün belediyemiz önünde toplu eylem gerçekleştirmektedirler. Söz konusu eylemin tarihi itibariyle çalışanlarımızın günü gelip ödenmemiş ücret veya ikramiye alacakları bulunmamaktadır. Çalışanlarımızın ve sendikalarımızın çalışma hukukundan kaynaklanan ifade ve toplu eylem haklarına saygı duymaktayız; fakat bu eylem haksız, dayanaksız ve hukuka, toplu sözleşme ve iştiraklerin yerleşik uygulamasına aykırıdır. Hukuka aykırılığın gerekleri, iştiraklerimizin hukuk birimlerince yerine getirilecek, kanuni işlem ve ilgili başvurular yapılacaktır. Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız."

'İZENERJİ EMEKÇİLERİ BU TİP AÇIKLAMALARLA BASKILANAMAZ'
Açıklama üzerine Evrensel'e konuşan Genel-İş İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Ercan Gül, "İZENERJİ emekçisinin alacağı yok deniyor. Öte yandan 'eylemin yasaya aykırı olduğunu' söylemişler. Bizler bugün bu eyleme keyfimizden çıkmadık. Bu bugünün değil, yıllardır devam eden bir sorun. İZENERJİ emekçilerinin ödenmeyen ikramiyeleri var. Eylemimiz hangi anlamda doğru değil biz buna anlam veremedik. Dolayısıyla biz bu açıklamayı kınıyoruz. Eğer bu ve benzeri açıklamalarla bu eylemliliğe son veririz gibi bir düşünce varsa, İZENERJİ emekçilerinin baskılar karşısında yılmadığını ve yılmayacağını da belirtmek isteriz. Toplu sözleşmemizde yer alan 41. Madde'de açıkça yazmaktadır. İkramiye ödemeleri ocak maaşında 22, mart, mayıs, temmuz, eylül ve kasım maaşlarında ise 18'er yevmiye olarak ödenir. Biz yaklaşık 25 günlük bir gecikmeyi kabul etmiyoruz. Gerçekleşen önceki görüşmelerde de ikramiyelerin gecikmesi durumunda eyleme çıkacağımızı belirtmiştik" ifadelerini kullandı.