21 Eylül 2024 Cumartesi

Çiğli Kadın Platformu: Çocuk istismarının karşısındayız

Çocuğa yönelik cinsel istismarda bulunan erkeğe mahkemenin istismardan değil de "sarkıntılık" suçundan ceza istemesine tepki gösteren Çiğli Kadın Platformu, bu kararın istismarı cesaretlendireceğini belirtti. Kadınlar, davanın peşinde olacaklarının altını çizdi. 

İzmir'in Çiğli ilçesinde çocuğa yönelik cinsel istismarda bulunan V.A.'nın yargılanmasına devam edildi. 

Geçtiğimiz Ekim ayında cinsel istismarda bulunan V.A., ailenin şikayeti üzerine tutuklanmasına rağmen yardım eden U.Ç. tutuksuz yargılanıyordu. V.A. hakkında "sarkıntılık" suçundan ceza talep edilmesi üzerine Çiğli Kadın Platformu (ÇKP), duruşmanın görüldüğü Karşıya Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. 

Basın metnini okuyan Melek Yurdakul, failin önce "özür dileyerek" ailesine söylememesi için ikna etmeye çalıştığını, ardından da istimara uğrayan çocuğun ailesini tehdit ederek davadan vazgeçirmeye çalıştığını kaydetti. Ailenin davanın takipçisi olmaya devam ettiğini söyleyen Yurdakul, "Failin, ailesinin bu cüreti nereden aldığı apaçık ortada. İktidar tarafından her fırsatta gündeme getirilen, çocuk yaşta evliliklerin af kapsamına alınmasını öngören yasa değişiklik tasarısı 2016 yılında Meclise getirilmiş ancak kadınların tepkisi sonucu yasa tasarısı geri çektirilmişti. Çocuk istismarını aklama yasası dediğimiz bu tasarı yeniden meclise gelecek. Çocuk istismarının evlilik yoluyla af getirilmesi istismarcıların iyi hal ve tahrik indiriminden yararlanmasının kabul etmiyoruz" dedi.

'KARAR, İSTİSMARCILARI CESARETLENDİRECEK'
Savcının bir önceki duruşmada açıkladığı mütalaasında sanığın fiilinin cinsel istismar olarak değil de "sarkıntılık" suçundan cezalandırılmasını talep ettiğini söyleyen Yurdakul, "İstismara uğrayan çocuk 15 yaşın altındadır. Yasalara göre 15 yaşın altındaki çocuklara yapılan her türlü cinsel davranış istismar olarak görülmekte ve cezası 8 yıldan aşağı olamaz. Kararın, mahkemece 'sarkıntılık' olarak değerlendirilmesi istismarcıları cesaretlendireceği kaygısı taşıyoruz. Aynı şekilde dosyanın diğer sanığı için beraat istenmesi de aynı sonucu doğuracağı kanısındayız" ifadelerini kullandı.

Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği'nin verilerine göre son 10 yılda çocuk istismarının yüzde 700 arttığını vurgulayan Yurdakul, Türkiye'nin çocuk istismarları vakası sıralamalarında dünya üçüncüsü olduğuna dikkat çekti. Yurdakul, şöyle devam etti: "Sistematik olarak çocuk yaşta, zorla ve erken evlendirmelerin önünü açacak, çocuk istismarını meşrulaştıracak af yasası da dahil çocukların üstün yararına olmayan hiçbir yasa değişikliğini kabul etmeyeceğiz."