25 Eylül 2024 Çarşamba

Cihan Celo: Direniş dışında çözüm yok

Şengal'de Arap ve Êzidî halkları karşı karşıya getirilmek isteniyor. Rahman Caminin yakıldığı iddiasıyla saldırılar başlarken, DAİŞ'in fikirlerine benzer fetvalarla  Êzidiler için katliam çağrısı yapılıyor. İşgalci Türk devleti, Irak hükümeti ve KDP işbirliğiyle gerçekleşen saldırıları ETHA'ya değerlendiren Şengal Demokratik Özerk Yönetim Meclisi Eşbaşkanı Celo, "Tüm halkımıza düşmanın tuzağına düşmeme ve düşmanın saldırılarına izin vermeme çağrısı yapıyoruz. Şengal toprakları çocuklarınızın kanlarıyla kurtuldu. Bu kutsal topraklara geri dönün. Özgürlükçü herkese çağrımızdır direniş dışında çözüm yok" dedi.

Şengal'de işgalci Türk devleti, Irak hükümeti ve KDP işbirliğiyle Êzidî halkına dönük yeni saldırı konsepti devreye sokuldu. Bir yandan Arap ve Êzidî halkları karşı karşıya getirilmeye çalışılırken, diğer yandan SİHA saldırılarıyla toplumun, halkın öncü güçlerine suikast saldırıları düzenleniyor.

Şengal Demokratik Özerk Yönetim Meclisi Eşbaşkanı Cihan Celo son dönemde Şengal'e dönük saldırıları ETHA'ya değerlendirdi.

'ÖZERK MECLİS KONGRESİNİN ARDINDAN SALDIRILAR ARTTI'
Cihan Celo, 5. Şengal Özerk Yönetim Meclis Kongresinin yapılmasından bu yana saldırıların arttığını söyledi. Êzidî halkına dönük saldırıların, Irak hükümeti, Türk devleti ve KDP ortaklığında gerçekleştirildiğini belirten Celo, işbirliği sonucunda, Irak hükümeti eliyle Êzidî ve Arap halklarının karşı karşıya getirilmek istendiğini ifade etti. Celo, "Êzidilerin katledilmesi, kaçırılması ve soykırıma uğramasına dahil olan Sünni oluşumlardan bazı aileler Şengal'e iade edilirken çok sayıda tutsağın ve çocuğun akıbeti hala bilinmiyor. Toplu mezarlar henüz açılmadı. Şengalliler ve 2014 fermanı kurbanlarının aileleri şiddetle karşı çıktı ve ailelerin Şengal'e girmelerine izin verilmedi ve geri döndüler" dedi.

'DAİŞ'İN FİKRİNE BENZER FETVA ÇIKARDILAR'
KDP ile ilişkili bazı partilerin Êzidilere karşı kirli propagandaya başvurduğunu belirten Cihan Celo, "Rahman Camini yaktığımıza dair iddialarda bulundular ve süreci istedikleri gibi kullanmak istediler. Güney'den birçok imam çıkarak Êzidilere saldırdı. DAİŞ'in fikrine benzer bir fikirle fetva çıkartarak Êzidilerin öldürülmesini fetva verdiler" ifadelerini kullandı.

Kamptaki Êzidî halkının bu yaşananlarında etkisiyle Şengal'e geri dönmeye başladığını aktaran Cihan Celo, "Halk geri dönmeye başladı. Ve Êzidilerin korunacakları yerin Şengal olduğunu anladılar" dedi.

'İRADEMİZ VE MÜCADELEMİZ ONLARDAN DAHA BÜYÜK'
Halkın Şengal'e geri dönmeye başladıktan sonra işgalci Türk devletinin Şengal'e yönelik hava saldırılarını arttırdığını kaydeden Cihan Celo, "Halkımızın yüreğine korku salmak istiyorlar. Halkımızın geldiği düzey onların saldırılarından daha büyük. Tüm planlara karşı cevap verebilirler. Bu yüzden Özerk Yönetim ve demokratik ulus fikri düşmanın amacını bozguna uğratmıştır. Bizim irademiz ve mücadelemiz onlardan daha büyük" vurgusu yaptı.

'ÊZİDİLERE DÖNÜK FERMAN ŞENGAL VE IRAK İÇİN UTANÇTIR'
2014 yılında DAİŞ'in Şengal'de Êzidilere dönük uyguladığı katliamı hatırlatan Cihan Celo, "2014 yılında gerçekleşen ferman hem Şengal için hem de Irak için utançtır. Tüm halkımıza düşmanın tuzağına düşmeme ve düşmanın saldırılarına izin vermeme çağrısı yapıyoruz. Şengal toprakları çocuklarınızın kanlarıyla kurtuldu. Bu kutsal topraklara geri dönün. Özgürlükçü herkese çağrımızdır direniş dışında çözüm yok" dedi.