24 Eylül 2024 Salı

Çitil'in şikayetiyle hakkında dava açılan Gayıp beraat etti

Eski jandarma genel komutan yardımcısı Musa Çitil'in şikayetiyle yargılanan editörümüz Gayıp, Çitil'in Kürdistan'da en az 13 işkence ve tecavüz suçu işlediğini, kanıtlandığını ve ceza aldığını hatırlattı. AİHM'in Çitil'in suçlarından dolayı Türkiye'yi iki kez mahkum ettiğini vurgulayan Gayıp hakkında beraat kararı verildi.

Editörümüz Pınar Gayıp, eski jandarma genel komutan yardımcısı Musa Çitil'in şikayetiyle açılan davadan beraat etti. 

Batman'da İpek Er'i alıkoyarak, 15 gün sistematik tecavüz işkencesinde bulunan uzman çavuş Musa Orhan ile ilgili yapılan bir haberi 20 Mayıs 2021 tarihinde sosyal medya hesabından paylaşan Gayıp, haberin içinde yer alan bir kısmı alıntılayarak, "Musa Orhan Musa Çitil'den feyz almış ki bu suçu işledi" demişti.

Çitil'in şikayetiyle editörümüz hakkında "terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme" iddiasıyla kamu davası açıldı. 

GAYIP: ÇİTİL'İN SUÇLARI KANITLANDI, CEZA VERİLDİ VE AİHM TÜRKİYE'Yİ MAHKUM ETTİ
İstanbul Adliyesi 25. Ağır Ceza Mahkemesinde SEGBİS ile görülen duruşmada Gayıp, "Alıntılanan tweet ve hesap bana ait. Musa Orhan, alıkoyduğu İpek Er'e iki hafta boyunca tecavüz etti, meslekten men edildi. O dönem bu konuyla ilgili çok sayıda haber yapıldı. Benim paylaştığım haberde de Musa Orhan'ın bölgede işlediği suçlara atıf yapılıyor, ceza almasına rağmen terfi aldığı belirtiliyor. Alıntım da bu yönde" dedi.

Üzerine atılı suçu reddeden Gayıp, "Musa Çitil, görevini kötüye kullanarak bölgede en az 13 işkence ve tecavüz suçu işledi. Bunlar kanıtlandı ve Çitil ceza aldı. AİHM iki kez Çitil'in suçlarından dolayı Türkiye'yi mahkum etti. Dolayısıyla iddia da değil. Ben gazeteciyim. Paylaşımlarım ifade ve düşünce özgürlüğü kapsamındadır. Suç değildir" ifadelerini kullandı. 

AV. BOYOĞLU: MÜVEKKİL HABER ALMA VE VERME HAKKINI KULLANMIŞTIR 
Gayıp'ın avukatı Özge Büşra Boyoğlu da Çitil'in işlediği kanıtlanan ve ceza aldığı suçları hatırlattı. "Müvekkilimin paylaşımı haber alma ve verme hakkı ile düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındadır. Atılı suçu işlemediği için beraatini talep ediyoruz" dedi. 

BERAAT KARARI VERİLDİ
Savunmalara ilişkin söz alan savcı, Gayıp'ın üzerine atılı suçu işlemediğini söyleyerek beraatini istedi. Verilen beş dakikalık aranın ardından mahkeme editörümüz Pınar Gayıp hakkında beraat kararı verdi.