23 Eylül 2024 Pazartesi

Cizire Özerk Yönetimi 6. yılını kutladı

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, kuruluşunun 6. yılını kutladı.

 Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özek Yönetimi'nin ilanın 6 yıldönümü kutlandı.

Amude'de bulunan Beylesan salonunda düzenlenen kutlamaya Özerk Yönetim Cizre Bölgesi eşbaşkanları, MSD Yürütme Kurulu Üyesi İlham Ehmed, Kongre Star, Suriye Kadın Meclisi, TEV-DEM yöneticileri, PYD, TKŞ, Süryani Birlik Partisi, Kuzey ve Doğu Suriye Gaziler Federasyonu, Hukukçular Komitesi, İnsan Hakları Kurumu, Aşiret temsilcileri, Din Âlimleri ve Özerk Yönetime bağlı meclis ve çeşitli siyasi partilerin temsilcileri katıldı.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin savunmasında ölümsüzleşen savaşçıların anısına yapılan saygı duruşunun ardından konuşan Özerk Yönetim Cizire Temsilcisi Talal Yunis, "Bugünlere kolay gelinmedi bu mücadele halkların iradesi ve birlikte mücadelesi ile oluştu. Özerk Yönetim 2014 yılında kendini ilan etti. Özerk Yönetim büyük direnişin mirası. Bu miras halkın direnişi ve fedakarlığı ile yoluna devam etti. Yıllarca özgür bir yaşam özlemi ile eşitlikçi bir yaşamın sürdürülebilmesi için mücadele etti. Büyük bedeller ödedi. Özerk Yönetim'in 6. Kuruluş yılı bu mücadelenin izlediği haklı yolu gösteriyor" dedi.

Halkların birlikte mücadelesi ile özerk yönetimin, tüm saldırılara rağmen ayakta durmayı başardığını vurgulayan Yunis, "6 yıldır bütün kirli siyasetlere, kirli ittifaklara karşı halk ile birlikte mücadele ettik. Halkımızın birliğine karşı oynana bütün kirli oyunları boşa çıkartarak halkımızın en temel birlikteliğini inşa etmek için mücadele verdik. Kadın ve erkek savaşçıların ortaya koyduğu irade ile Suriye'de ortaya çıkan krize karşı örnek olduk. 9 yıllık süren krizin çözümü tarafların siyasi diyaloğudur. Halkların artık arzusu ve talebi budur" şeklinde konuştu.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin kimi topraklarının işgalci Türk devleti ve çeteleri tarafından işgal edildiğinin altını çizen Yunis, "Direnişi yeri Efrin, Gire Spi, Serekaniye işgalci Türk devleti ve çeteleri tarafından işgal altında. Yüzbinlerce halkımız bu topraklardan evlerinden göç etmek zorunda kaldılar. Halkımız, Şehba'da, Serekaniye'de, Tabqa'da kamplarda yaşamak zorunda kalıyorlar. Halkımız her şeye rağmen topraklarını özgürleştirmek için büyük bir diremiş ortaya koyuyor. Buradan bizde bir kez daha halkımıza direnişi büyüteceğimizi ve demokrasi mücadelesini sürdüreceğiz" diye belirtti.

MSD Yürütme Kurulu Üyesi İlham Ehmed ise özerk yönetimin çalışmalarını sürdüreceğini belirtti. Rojava'ya yönelik saldırılara işaret eden Ehmed, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının bu saldırılara karşı mücadelesini sürdüreceğini ifade etti.

Etkinlik, Rojava çocuk orkestrasının müzik dinletisi ve TEV- ÇAND bünyesinde çalışmalarını sürdüren sanatçıların ezgileri ile devam etti.