1 Ekim 2024 Salı

'Cudi ve Gabar'daki yangınlara neden müdahale edilmedi?'

HDP Şırnak Milletvekili Hasan Güneş, Bakan Pekdemirli'ye Cudi ve Gabar başta olmak üzere Kürt illerinde çıkan orman yangınlarına neden müdahale edilmediğini sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, Cudi ve Gabar dağlarında çıkan yangınlara neden müdahale edilmediğini sordu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Özgüneş, Şırnak kırsalında bulunan Cudi Dağı ve Gabar Dağı bölgelerinde bulunan ormanlık alanlarda her yıl yaz aylarında "güvenlik" gerekçesiyle yapılan operasyonlar sonucunda onlarca hektarlık alanın yakılarak kül edildiğini hatırlattı.

Çıkarılan yangınların doğa, yaşam ve insan üzerinde kalıcı etki bıraktığını ifade edenÖzgüneş, "Kürt nüfusunun yoğun yaşadığı bölgelerde farklı zamanlarda güvenlikçi politikalar sonucu olarak çıkarılan orman yangınları, farklı canlı yaşam alanlarının yok edilmesiyle birlikte ekolojik dengenin bozulmasına neden olmaktadır. Söz konusu bölgenin, ekolojik dengesinin bozulması, farklı tür ve ekosistem çeşitliliğin büyük oranda yok olması, bölgedeki doğal yaşamın genel karakterini koruyarak sürdürme olanağını ortadan kaldırmaktadır" dedi.

Yangınlardan bölgede yaşayan halkın ekonomik olarak da etkilendiğine dikkat çeken Özgüneş, gelirini tarım ve hayvancılıktan sağlayan halkın kendi imkanlarıyla ürettiği sınırlı ekonomik kaynakların yok edildiğini ifade etti.

Bunun yanı sıra kalekol yapılan Dağkonak, Cevizdibi, Anılmış, Üçkiraz, Kemerli kırsallarında bulunan binlerce dönümlük alanda da ağaç kıyımı yapıldığını hatırlatan Özgüneş, halkın itirazlarına rağmen farklı bölgelerden getirilen korucuların buralara yerleştirildiğini söyledi.

HDP Milletvekili Özgüneş, Bakan Pekdemirli'ye sorduğu sorulardan bazıları şöyle:

"-Şırnak'ta son on yılda kaç hektar alan yanmıştır?

-Şırnak'ta son on yılda kaç hektar alanda güvenlik güçleri ve/veya korucular tarafından ağaç kesimi gerçekleştirilmiştir?

-Cudi Dağı ve Gabar Dağı bölgesinde çıkan yangınlara, ilgili kurumlar tarafından müdahale edilmezken, yurttaşların kendi imkanları ile müdahale etmesine izin verilmemesinin gerekçesi nedir?

-Şırnak kırsalında son dönemde artan orman yangınlarını ve gerçekleştirilen ağaç kesimlerini önlemeye yönelik ne gibi tedbirler alacaksınız?

-Türkiye'nin batısında çıkan yangınlara karşı anında müdahale edilirken, Kürt nüfusunun yoğun yaşadığı bölgelerde çıkan yangınlara karşı mücadele edilmemesinin gerekçesi nedir?"