24 Eylül 2024 Salı

Cumartesi Anneleri 966. haftasında: Hüseyin Morsümbül nerede?

İHD şubelerinin çağrısıyla birçok kentte Cumartesi Annelerinin okuyamadığı 966. basın metni okundu. Kaybedilen Hüseyin Morsümbül'ün 43 yıldır akıbetinin sorulduğu kaydedilen açıklamalarda, kaç yıl geçerse geçsin kayıplardan ve Galatasaray Meydanından vazgeçilmeyeceği vurgulandı.

Kayıplarla buluşma ve hafıza mekanı Galatasaray Meydanından vazgeçmeyen Cumartesi Anneleri, her hafta işkenceyle gözaltına alınıyor. Cumartesi Annelerinin okuyamadığı basın metni ise İHD şubeleri tarafından birçok kentte eş zamanlı eylemlerle okundu.

İZMİR
İHD İzmir Şubesi, Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada, "Kayıplar belli failler nerede" ve "Kayıplar vicdandır, sahip çık" pankartları açıldı. Basın metni İHD İzmir Şube Yöneticisi Fırat Canoğlu tarafından okundu.


Açıklama, yapılan oturma eyleminin ardından alkışlarla son buldu.

MERSİN
İHD, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Mersin şubeleri, Özgür Çocuk Parkı'nda basın açıklaması yaptı. "Cumartesi Anneleri yalnız değildir" pankartının açıldığı açıklamaya Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, HDP Mersin İl Örgütü'nün yanı sıra çok sayıda kurum temsilcisi de katıldı. Basın metnini İHD Mersin Şube yöneticilerinden Berfin Korkmaz okudu.

ADANA
İHD Adana Şubesi dernek binası önünde basın açıklaması yaptı. "Hakikat ve adalet arayışının mekanı Galatasaray Meydanı Cumartesi Annelerinindir" pankartının açıldığı eyleme çok sayıda insan hakları savunucusu katıldı.  Açıklamada ortak basın metnini İHD Çukurova Bölge Temsilcisi Bedri Kuran okudu.

ŞIRNAK
İHD Şırnak Şubesi İdil'de Yeşil Sol Parti İlçe Örgütü önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Newroz Uysal Aslan, kayıp yakınları, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şırnak yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada kayıpların fotoğrafları ile "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartı açıldı.

Açıklamayı kitle adına okuyan İHD Şırnak şube Eşbaşkanı Esin Yılmaz, failler yargılanana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.

URFA
İHD Urfa Şubesi dernek binalarında basın toplantısı düzenledi. Toplantının yapıldığı salona, "Kayıplarımızı aramaktan, Galatasaray Meydanından ve Adalet talebimizden vazgeçmiyoruz" pankartı asılırken, açıklamayı İHD Urfa şube yöneticisi Avukatı Nayide Polat okudu.

ANTEP
İHD Antep Şubesi, Yeşilsu Parkı'nda basın açıklaması düzenledi. Antep Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin katıldığı açıklamaya, "Katiller bulunsun failler yargılansın" pankartı açıldı. Açıklamada konuşan İHD Antep Şube yöneticisi Tarık Alpdoğan, kayıpların akıbetini sormaya devam edeceklerini söyledi.

CUMARTESİ ANNELERİ: 43 YILDIR SORUYORUZ HÜSEYİN MORSÜMBÜL NEREDE?
966 haftadır uluslararası hukukta insanlığa karşı suç olarak tanımlanan gözaltında kaybetmeleri, bu suçun işlenmesine imkan yaratan cezasızlık politikalarını ve inkar edilen gerçekleri anlatıyoruz. Anlatıyoruz, çünkü devlet gözaltında kaybetmeleri nedenleri ve koşullarıyla araştırıp ortaya çıkarma, açıklama yükümlülüğünü yerine getirmiyor. Gerçeği örtbas etme, gerçeğin izini sürenlerin seslerini bastırma ve cezalandırma yönünde bir pratik sergiliyor.

Biz hakikatleri anlatmayalım diye tam 25 haftadır her Cumartesi İstiklal Caddesi'nde adeta OHAL ilan ediliyor. Tüm hukuki güvencelerimiz askıya alınıyor. Anayasa Mahkemesi'nin hükme bağladığı hakkımızı kullanmamız Beyoğlu Kaymakamlığı'nın yasağı ve polis zoruyla engelleniyor. Yeni ihlallerle karşı karşıya kalıyoruz. Tüm baskılara rağmen, adalet ve hakikat talebimizin temelini oluşturan hafızada yer alsın diye Hüseyin Morsümbül dosyasını kamuoyu ile paylaşıyoruz.

12 Eylül askeri darbesinin ardından 18 Eylül 1980 akşamı Morsümbül ailesinin Bingöl'deki evi asker ve polisler tarafından basıldı. Bingöl Lisesi'nde öğrenci olan çocukları Hüseyin gözaltına alındı. "Oğlumu nereye götürüyorsunuz" diyen annesine, "İfadesi alınacak, kısa bir süre sonra gelir" denildi. Hüseyin gelmeyince ailesi Bingöl Askeri Tugay Komutanlığına gitti. Ancak kendilerine "Bizde yok" cevabı verildi. Aile arayışını sürdürünce Hüseyin'in yüksek güvenlik önlemleri ile korunan taburdan kaçtığı söylendi. Hüseyin'den bir daha haber alınamadı. Fatma ve Hanefi Morsümbül askeri savcılığa giderek sorumlular hakkında şikayetçi oldu. Ama Hüseyin'in kaybedilmesiyle ilgili hiçbir işlem yapılmadı.

Ailenin başvurusu üzerine İHD avukatları yıllar sonra girişimlerde bulundu. 2011 yılında Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı yeni bir soruşturma başlattı. Hüseyin Morsümbül'ün gözaltında kaybedildiği dönem görevli dokuz personelin listesi, adresleri ve irtibat bilgileri savcılığa ulaştı. Soruşturma kapsamında savcıya ifade veren dönemin Bingöl İl Merkez Jandarma Bölük Komutanı Durmuş Coşkun Kıvrak, olay tarihinde izinli olduğunu, izin dönüşü masasına isimsiz bir ihbar mektubu bırakıldığını, mektupta Hüseyin Morsümbül'ün gözaltında astsubaylarca dövülerek öldürüldükten sonra alay komutanı ve astsubaylar tarafından arabaya konularak götürüldüğü savcılık kayıtlarına geçti.

Ancak Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı derinleştirme görevini yerine getirmedi. Olayın üzerinden uzun zaman geçmesi nedeniyle dava açmayı gerektirecek yeterli delil elde edilemeyeceği gerekçesiyle "ek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar" verdi. 20 Ekim 2015 tarihinde bu karar için Bingöl Sulh Ceza Hakimliği'ne yapılan itiraz ise henüz sonuçlanmadı.

966. haftamızda bir kez daha Hüseyin Morsümbül için adalet istiyoruz. Savcılık dosyasında isimleri yazılı şüphelilerin yargılanmalarını ve hakkaniyete uygun bir biçimde cezalandırılmalarını istiyoruz. Kaç yıl geçerse geçsin Hüseyin Morsümbül için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan ve kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz.