23 Eylül 2024 Pazartesi

Cumartesi Anneleri 981'inci hafta eylemini gerçekleştirdi

Cumartesi Anneleri 981'inci hafta eyleminde Galatasaray Meydanında yan yana gelerek Emin Fındık, Mehmet Fındık ve Ömer Kartal'ın akıbetini sordu.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için 981'inci kez Galatasaray Meydanında yan yana geldi. Ellerinde karanfiller ve gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarını taşıyan Cumartesi Anneleri, bu hafta 1995 yılında Şırnak'ın Silopi ilçesinde kaybedilen Emin Fındık, Mehmet Fındık ve Ömer Kartal'ın akıbetini sordu.

Basın açıklamasını okuyan Jiyan Tosun, 31 Aralık 1995'te Silopi Doruklu Köyü muhtarı Mehmet Fındık'ın telefonla aranarak, "Jandarma Komutanlığı'ndan arıyoruz. Bize yılbaşı için üç tane hindi getirin" dendiğini aktardı. Mehmet Fındık'ın kardeşi Ömer Fındık ve kuzeni Ömer Kartal'la birlikte, Mehmet Fındık'ın otomobiliyle köyden ayrıldığını ve bir daha geri dönmediğini belirten Tosun, İlçe Jandarma Komutanlığına giden ailelerine ise "Yakınlarınız buraya geldi, hindileri bırakıp Emniyet'e gittiler" aktardı.

Bunun üzerine ailelerin karakola gittiğini aktaran Tosun, şöyle devam etti: "Burada da, 'Bize hindi getirdiler, sonra da köye gittiler' denildi. Köye geri dönen aileler, onların gelmediğini görünce yeniden emniyet müdürlüğüne gittiler. Köyde arabası olan herkes o gece emniyetin önüne geldi. 'Yakınlarımızı almadan buradan gitmeyiz' diyen köylülerin üzerine panzer sürüldü ve ateş açıldı. Bunun üzerine köye döndüler. Onlar köye döndükten iki, üç saat sonra bir helikopter havalandı. Aileler, kaybolan yakınlarının bu helikopter ile Silopiya'dan çıkarılmış olabileceğini düşündü. Ertesi gün Mehmet Fındık'a ait araç, Cudi Mahallesindeki emniyet müdürlüğüne 300-400 metre uzaklıkta terk edilmiş olarak bulundu. Araç, sürtünmeden dolayı çizilmiş, Silopi Emniyet Müdürlüğünün kapısının boyası çizilen yerlere bulaşmıştı."

Ailelerin tüm resmi makamlara başvuru yapmasına rağmen başlatılan soruşturmada hiçbir ilerleme kaydedilmediğini ifade eden Tosun, son olarak dosyada "takipsizlik" kararı verildiğini vurguladı.

Tosun, "Kaç yıl geçerse geçsin Mehmet Fındık, Ömer Fındık ve Ömer Kartal için tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Eylem, polis bariyeriyle çevrili Galatasaray Meydanına karanfiller atılmasıyla sona erdi.