4 Aralık 2024 Çarşamba

Cumartesi Anneleri Ahmet Yetişen'in akıbetini sordu

Eylemlerinin 1027. haftasında Galatasaray Meydanında toplanan Cumartesi Anneleri, 30 yıl önce Batman'da gözaltında kaybedilen Ahmet Yetişen'in akıbetini sordu.

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 1027. haftasında bir kez daha Galatasaray Meydanını çevreleyen polis bariyerleri önünde yan yana geldi. Eylemde, gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları ve karanfiller taşındı.

Eylemde, İHD üyesi Nimet Tanrıkulu ve çok sayıda kişinin tutuklanmasına da tepki gösterildi. Gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un eşi Hanım Tosun, tutuklanan Nimet Tanrıkulu ile 30 yıl önce Galatasaray Meydanında tanıştığına işaret ederek, "Nimet 1988'den beri İHD'de çalışan bir kadın ve ömrünü insan hakları mücadelesine verdi. Nimet Tanrıkulu ile bütün hukuksuzluklara karşı birlikte mücadele verdik. Artık yeter, insan hakları savunucularının üstünden elinizi çekin" dedi.

Basın metnini okuyan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, 1994'te Batman'da gözaltına alındığından beri kendisinden haber alınamayan Ahmet Yetişen'in hikayesini kamuoyuyla paylaştı.

13 Kasım 1994'te asker, polis ve korucuların Yetişen ailesinin Batman'daki evine iki kez baskın düzenlediğini ifade eden Yoleri, "Evde Ahmet Yetişen'i bulamayan ekipler, 13 yaşındaki oğlu Hanifi'yi yanlarına alarak ayrıldı. Aynı ekip, 14 Ekim gününün ilk saatlerinde önce H.S.'nin, ardından Ahmet Yetişen'in bulunduğu N.G.'nin evine gitti. Ahmet ve Hanifi Yetişen, gözaltına alınan iki kişiyle birlikte Batman Tabur Komutanlığı'na götürüldü. Ertesi gün serbest bırakılan Hanifi, babasını gözaltında Filistin askısında gördüğünü ve kendisinin de işkenceye maruz kaldığını anlattı" dedi.

'TANIKLAR ÖLÜMLE TEHDİT EDİLDİ'
O günden sonra Ahmet Yetişen'den bir daha haber alınamadığını kaydeden Yoleri, Yetişen ailesinin bütün devlet kurumlarına başvurduğunu ancak hiçbir sonuç alamadığını belirtti. "Olaydan yaklaşık 11 ay sonra gözaltına alınan komşuları A.B., sorgu sırasında kendisine Ahmet Yetişen'in ağır işkenceye uğramış ölü bedenine ait fotoğrafların gösterildiğini ve konuşmaması hâlinde aynı sona uğramakla tehdit edildiğini ifade etti" diyen Yoleri, Yetişen ailesinin defalarca savcılıklara başvurduğunu ve tanıkların dinlenmesini talep ettiğini, açılan soruşturmaların ise sonuçsuz bırakıldığını dile getirdi.

Yoleri, şöyle devam etti: "1027. haftamızda, adli makamları harekete geçmeye;  Ahmet Yetişen'in gözaltında kaybedilmesini tüm yönleriyle aydınlatma ve sorumlularını tespit edilerek yargılanmalarını sağlama görevlerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Kaç yıl geçerse geçsin, Ahmet Yetişen ve tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normlarına uymak zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz."

Eylem, karanfillerin Galatasaray Meydanına bırakılmasıyla son buldu.