2 Ekim 2024 Çarşamba

Çürük olduğu bahanesiyle boşaltılan Şişli Etfal ihaleye açılıyor

Binalarının "depreme dayanıksız" olduğu öne sürülerek 2021 yılında boşaltılan ve şehir merkezinden uzak iki farklı noktaya taşınan Şişli Etfal Hastanesi'nin binası, ofislere dönüştürülmek üzere ihaleye açılıyor. Duruma tepki gösteren Şişli Etfal Dayanışması, yetkilileri uyardı, 27 Nisan günü ihalenin yapılacağı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nde olacaklarını duyurdu.

Şişli Etfal Dayanışması, Şişli Etfal Hastanesi'nin "depreme dayanıklı olmadığı" iddiasıyla Halaskargazi Caddesi'nde bulunan 122 yıllık binasından taşınmasına tepki gösterdi. Şişli Cevahir Alışveriş Merkezi önünde toplanılarak, "İhaleyi iptal edin, hastanemizi geri verin" ve "Deprem yalanıyla Etfal'e çöküyorlar" pankartı açılan eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Züleyha Gülüm de katıldı.

Dayanışma adına basın açıklamasını okuyan Betül Adatepe, yetkililerin hastane arazisine göz dikerek rant projeleri planlaması sebebiyle Şişli halkına yalan söylediğini vurguladı. Hastane ilk taşındığında bölgede sağlık sisteminin çökeceği konusunda yetkilileri uyardıklarını hatırlatan Adatepe, hastanenin yaşlılar, gebeler, engelliler ve tüm hastalar düşünülmeden iki ayrı uzak noktaya taşındığını söyledi.

Hastane binalarının depreme dayanıksız olduğu iddia edildiğinde taşınması yerine binaların güçlendirilmesi talebini dile getirdiklerini hatırlatan Adatepe, yerel ve merkezi yönetimlerin kendilerini hiçbir şekilde dikkate almadığını vurguladı.

'ŞİŞLİ ETFAL RANTA KURBAN EDİLECEK'
"Siyasi iktidarın kent merkezlerindeki hastaneleri kapatarak insanları şehir hastanelerine mecbur bırakan, sağlığı ticarileştirmeyi esas alan sağlık politikasını; kentlere, doğaya ve yaşama yönelik devam etmekte olan ağır suç sicilini dikkate aldığımızda, Şişli Etfal arazisinin de ranta kurban edilmeye çalışılacağı kaygısıyla mücadelemize çok yönlü devam ettik" ifadelerini kullanan Adatepe, "depreme dayanıksız" denilen binaların ofise dönüştürülmek üzere 27 Nisan'da ihaleye açılmak istendiğini açıkladı.

"Bu ihale, binaların depreme dayanıksız olduğu gerekçesinin kocaman bir yalan olduğunun itirafıdır" diyen Adatepe, iktidarı halkın sağlık ve yaşam hakkına karşı attığı adımların siyasi sonuçlarına dair uyardı.

'DEPREME DAYANIKSIZSA NASIL OFİSE DÖNÜŞTÜRÜLECEK'
Adatepe, sözlerine şöyle devam etti: "Şişli Etfal Dayanışması olarak, Şişli Etfal Hastanesi yeniden yerinde faaliyete geçinceye kadar anayasal, insani, ahlaki hak mücadelemize devam edeceğiz. Attıkları her adımda karşılarında bizi bulacaklar. Çünkü biz, insanca ve sağlıklı bir yaşam istiyoruz. Buradan yetkililere soruyoruz: O binalar depreme dayanıksızsa, güçlendirme dahi yapmadan, nasıl sadece tadilatla ofise dönüştürüp orada oturacak, insanları orada çalıştıracaksınız? Yok eğer binalar depreme dayanıklıysa, ki öyle olduğu açığa çıktı, neden bu kadar değerli bir hastaneyi boşaltıp tasfiye etmeye çalışıyorsunuz? Halka açıklama borçlusunuz."

'İHALE İPTAL EDİLSİN'
Yetkililere ihalenin derhal iptal edilmesi için çağrıda bulunan Adatepe, nitelikli, parasız, kamusal sağlık hizmetine erişim hakkı için 27 Nisan'da ihalenin yapılacağı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nde olacaklarını ifade etti ve tüm kamuoyunu kendilerine destek olmaya davet etti.

GÜLÜM: ONLAR İÇİN HALKIN SAĞLIĞININ KIYMETİ YOK
Eylemde söz alan Züleyha Gülüm, hastanenin akıbetini defalarca sorduklarını ancak tek bir yetkilinin bile açıklama yapmadığını söyledi ve "Cevap vermezler. Çünkü arkada başka planlar varmış. Buranın hastane olarak devam ettirilmesi yerine ofis olarak kullanacaklarmış. Açıkları ortaya çıkmasın diye cevap vermek istemiyorlarmış. Onlar için halkın sağlığının bir kıymeti yok ki. Ölmüşüz, kalmışız, umurlarında mı? Değil. Yeter ki yandaşları, sermaye grupları ve iktidarları ayakta kalsın" ifadelerini kullandı.

Eylem, "Şişli Etfal yerinde kalsın" sloganıyla son buldu.