21 Eylül 2024 Cumartesi

DAKAP'tan Mahsa Amini için eylem

Mahsa (Jîna Emînî) ve katledilen kadınlar için eylem yapan DAKAP, "Savaşın eksik olmadığı bu coğrafyada, kadın kırımının bu kadar yakıcı hal aldığı bu süreçte bütün kadınlar ideolojik-politik devlet ve erkek şiddetine karşı insani yaşamsal ve demokratik hakkı için özsavunma hakkını kullanmalıdır"

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), kıyafet kurallarına uymadığı gerekçesiyle İran "ahlak polisi" tarafından katledilen Mahsa (Jîna Emînî) Amini için Diyarbakır'da eylem yaptı. Diyarbakır'ın Ofis semtinde bulunan Hazal Park'ta düzenlenen eylemde, "Em jın in, Kurd in, em li ber xwe dom, em raperine de ne, serî natewimn. #Mahsaamini" yazılı pankart açıldı, Amini'nin fotoğrafları taşındı. 

HDP Milletvekilii Gülistan Kılıç Koçyiğit ve SKM MYK üyesi Satiye Ok'un da katıldığı eylemde, Mahsa (Jîna Emînî) Amini'nin nasıl katledildiği hatırlatıldı. Ortadoğu Coğrafyasında erkek egemen iktidarların birer ölüm ve tecavüz makinesi haline gelen cihatçı askerlerinin kadına yönelik sistematik bir yok etme, köleleştirme ve mutlak tahakküm kurma ısrarının pervasız bir hal aldığı kaydedildi. 

13-14 Eylül tarihlerinde Azerbaycan sınırında çıkan çatışmada katledilen 36 yaşındaki Anus Apetya'nın cansız bedenine tecavüz edildiği ve vücut bütünlüğünün bozulduğu anımsatılan eylemde, "İran'da Ermenistan'da Suriye'de Ukrayna'da Afganistan'da Pakistan'da Irak'ta kendi ülkemizde kısacası neredeyse tüm dünyada kadınlara ölüm, şiddet, yoksulluk, göç ve acı başta olmak üzere kadın haklarına ve kadın özgürlüğüne yönelik çok ciddi ve çok yönlü sadırılar gerçekleşmektedir. Savaşın eksik olmadığı bu coğrafyada, kadın kırımının bu kadar yakıcı hal aldığı bu süreçte bütün kadınlar ideolojik-politik devlet ve erkek şiddetine karşı insani yaşamsal ve demokratik hakkı için özsavunma hakkını kullanmalıdır" denildi. 

Savaşın kadınlar üzerinde bıraktığı yakıcı etkiyi çok iyi bildiğini vurgulayan DAKAP, şöyle devam etti: "Dünyanın neresinde olursa olsun tarihimizden aldığımız güçle; savaşa, şiddete, erkek egemen zihniyete, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığı, homofobiye, ırkçılığa, milliyetçiliğe, inkar, imha ve asimilasyona karşı alanlarda ve tüm demokratik zeminlerde örgütlü mücadelemizi büyüterek; barışı, eşitliği, özgürlüğü, ekolojik ve kadın özgürlüğünü esas alan demokratik bir toplumu inşa edeceğiz."