24 Eylül 2024 Salı

Dedeoğulları katliamı davasında avukatların taleplerine ret

Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin katledildiği Keleş ve Çalık ailelerinin saldırısına ilişkin davada Av. Kart mahkeme heyetine tepki gösterdi. Hükümlerin bozulmasının nedeninin usule aykırı toplanan deliller olduğunu ifade etti. Kart, "Böyle bir hukuki ciddiyetsizlik olabilir mi? Bütün hükümlerin bozulmasından sonra sizi görevinizi yapmaya davet ediyoruz" dedi. Dedeoğulları ailesi avukatlarının taleplerini reddeden mahkeme, duruşmayı Ocak ayına erteledi.

Konya'nın Meram İlçesinde 12 Mayıs 2021 tarihinde Keleş ve Çalık aileleri tarafından ırkçı saldırıya maruz kalan Dedeoğulları ailesinin 7 üyesi, saldırının ardından emniyete başvurarak, can güvenliklerinin olmadığını belirtmelerine rağmen önlemlerin alınmaması sonucunda 30 Temmuz tarihinde Mehmet Altun tarafından katledildi. Konya 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 28 Ekim tarihli karar duruşmasında verilen hükümler, Konya Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi tarafından bozuldu. İstinaf mahkemesinin tüm hükümleri bozması sonucunda görülen 2. dava Konya 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Mersin Milletvekili Ali Bozan katılırken, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları da duruşmada hazır bulundu.

KART: BÖYLE HUKUKİ BİR CİDDİYETSİZLİK OLABİLİR Mİ?
Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada ilk sözü alan Avukat Atilla Kart, hükümlerin bozulmasının nedeninin usule aykırı toplanan deliller olduğunu ifade etti. Kart, "Böyle bir hukuki ciddiyetsizlik olabilir mi? Bütün hükümlerin bozulmasından sonra sizi görevinizi yapmaya davet ediyoruz" dedi.

AV. CİZRELİ TALEPLERİ YENİDEN SIRALADI
Ardından söz alan Avukat Sipan Cizreli, bozma kararı öncesinde de verdikleri ama kabul edilmeyen taleplerini tekrar sıraladı: "Tanık olarak dinlenen polis memurlarının duruşma esnasında verdikleri çelişkili beyanlar, HTS kayıtlarında memurların sürekli mesajlaşmaları, gece devriyede olması gereken polis memurunun delilleri kararttığından mahkemeniz tarafından dinlenmesine, Sanıklar Kovuşturmaya Yer Yoktur Kararları (KYOK) verilen şüphelilerin yazışmalarından belirttikleri, ‘savcı ile görüşen iki kişi suçu üstlensin' dediği, bu savcıyı Cumhuriyet Savcısı Mustafa Ali Öğütçü olarak beyan ettikleri gerekçesiyle Öğütçü'nün tanık olarak dinlenmesine, Soruşturma savcısı açısından görevi kötüye kullanmaktan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) şikayette bulunulması, İddia edilen olay örgüsünün deliller ile çelişmesi sebebiyle keşif yapılmasını, AYM ve Adalet Bakanlığına yapılan başvuruların dosyayı aydınlatacağı anlaşıldığından beklenmesine, tetikçi katil Mehmet Altun ile 112 arasındaki konuşmanın dosyaya getirilmesini, gerekli önlemleri almayan idari ve adli yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ederiz."

TALEPLER REDDEDİLDİ
Verilen ara kararda, failler Ali Keleş, İbrahim Keleş, Veli Keleş, Ali Keleş, Lütfi Keleş, Yahya Çalık, Ali Çalık, Ramazan Çalık hakkındaki yurt dışı çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbirinin ayrı ayrı devamına, tanık olarak dinlenmesi talep edilen polis memuru İlyas Boztaş, Cumhuriyet Savcısı Ali Öğütçü'nün tanık olarak dinlenmesinin reddine karar verdi. Bunun yanı sıra keşif talebi, Mehmet Altun ve 112 personeli arasında geçen konuşmanın dosyaya eklenmesi talebi reddedildi.

DURUŞMA OCAK AYINA ERTELENDİ
Mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmayı 18 Ocak 2024'e erteledi.