23 Eylül 2024 Pazartesi

DEM Parti aday göstereceği 7 ili daha açıkladı

DEM Parti'nin Ankara, Antalya, Bolu, Kocaeli, Konya, Kayseri ve Samsun'da da aday göstereceğini açıklayan Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, bu hafta sonu yapılacak ön seçimlerle yerel demokrasiyi güçlendirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Ankara'da bulunan DEM Parti genel merkezinde partilerinin yerel seçim hazırlıklarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

DEM Parti'nin aylardır üzerine titizlikle çalıştığı ön seçimlerin arifesinde oldukları için heyecanlı olduklarını ifade eden Doğan, doğrudan demokrasinin işletilmesinin yalnızca dışa dönük bir talep olmadığını vurguladı.

"Her zaman halkların iradesinin doğrudan sandığa yansıdığı, seçimlere yansıdığı yöntemleri tercih ettik. Hem genel seçimlerde hem yerel seçimlerde böyle bir gelenekten geliyoruz ama bir yandan da bir ilki gerçekleştiriyoruz" diyen Doğan, 13-14 Ocak'ta 90 seçim bölgesinde ön seçim için sandık kuracaklarını ve 100 bine yakın delegenin sandık başında olacağını aktardı.

'90 SEÇİM BÖLGESİNDE 4 BİN KİŞİ YARIŞACAK'
Böyle bir pratiği ilk kez hayata geçirdiklerini ifade eden Doğan, "Partimizin adayını değil aslında o ili, ilçeyi, beldeyi yönetecek adayı seçiyoruz" dedi. Bütün çalışmalarını büyük bir incelikle yürüttüklerini ifade eden Doğan, ayrıca aday adaylarının canlı yayında projelerini anlattığı bir örnek uygulamayı da hayata geçirdiklerine işaret etti. "Bu hafta sonu 90 seçim bölgesinde belediye eş başkanı, belediye meclisi üyesi ve il genel meclis üyesi aday adayı olarak toplam yaklaşık 4 bin kişi yarışacak" diyen Doğan, sadece Parti Meclisi üyelerinin oy kullanmayacağını söyledi.

Kent uzlaşısı ifadesinin dar bir biçimde tartışıldığını dile getiren Doğan, "Kent uzlaşısı yalnızca güç birliği, işbirliği yapmak ya da demokrasi güçleriyle veya siyasi partilerle buluşmak üzere geliştirdiğimiz bir kavram değil. Yerel seçimlerdeki gibi bir taktik ya da strateji değil. Biz kent uzlaşısını ön seçimde de uyguluyoruz. Ne demek kent uzlaşısı, nasıl yansıyor ön seçimlere? O kentlerde, seçim bölgelerinde oy kullanacak delegasyon işte bu kent uzlaşısı çerçevesinde belirlendi" dedi.

'ÖN SEÇİMLERLE YEREL DEMOKRASİYİ GÜÇLENDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ'
Sadece DEM Parti'nin ve bileşen partilerin üyelerinin değil demokratik kitle örgütleri, sendikaların da delege olarak bu seçimlerde yer alacağını ifade eden Doğan, her bir delegenin belediye başkan aday adayı, il genel meclisi aday adayı ve belediye meclis üyesi adayı olmak üzere 3 oy kullanacağını dile getirdi. Tüm adaylıklarda bir kadın ve bir erkeğe oy verileceğini aktaran Doğan, şöyle devam etti: "Her ön seçim bölgesinde de hiçbir adaletsizliğin yaşanmaması için, eşit ve demokratik bir yarışın gerçekleşebilmesi için gerekli komisyonlar kuruldu. İtirazlar alınacak. İtirazlar olursa bunun için seçim komisyonları ve gerekli mekanizmalar oluşturuldu. Ön seçimlerde herhangi bir aday yüzde 50+1 oranında oy alamazsa ikinci seçim yapılacak. İkinci turda en fazla oy alan isim DEM Parti'nin belediye eş başkan adayı olacak."

Sandıktan çıkan tüm sonuçlara parti genel merkezinin saygılı olacağının altını çizen Doğan, "Bu ön seçim yaklaşımıyla bir kez daha yerel demokrasiyi ve yerelin iradesini daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bunu pratiğimizde de ortaya koyuyoruz. Hile hurda, oy taşıma, seçmen kaydırma, mükerrer oy kullanma ne yaparlarsa yapsınlar kazanacağız. Bu konuda kesin kararlıyız, hiç yolu yok. Kayyımların bileti kesildi" dedi.

'ANKARA, ANTALYA, BOLU, KONYA, KOCAELİ, KAYSERİ, SAMSUN'DA ADAY GÖSTERİLECEK'
Seçmen taşımalara tepki gösteren Doğan, tüm seçim hilelerini tespit etmek üzere çalıştıklarını kaydetti. İtiraz başvurularını hazırladıklarını ve gereken tüm hukuki süreçleri başlatacaklarını aktaran Doğan, Merkezi Seçim Koordinasyonunun ve Yerel Yönetimler Kurulunun çalışmaları doğrultusunda aday gösterecekleri 7 ili daha açıkladı. Doğan, Ankara, Antalya, Bolu, Konya, Kocaeli, Kayseri, Samsun olmak üzere toplam 7 ilde aday göstereceklerini, aday gösterecekleri diğer yerlerle ilgili çalışmalar tamamlandıkça duyurularını devam ettireceklerini söyledi.

'CHP'YLE NETLEŞEN BİR ŞEY YOK'
CHP'yle yapılan görüşmeye de değinen Doğan, "Görüşme sonrası sizin de takip ettiğiniz gibi ortak bir açıklama yapıldı. Bu açıklamada da ifade edildiği gibi yerel seçimler, kayyım rejimi, yargı krizi, ekonomik kriz, Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözümü gibi pek çok başlıkta fikir alışverişinde bulunuldu. Ayrıca kent uzlaşısı kapsamında yerel seçimlerde güçbirliği yapılabilir mi yapılamaz mı, yapılması muhtemel yerler nereler olabilir, buna dair bir çalışma yürütülebilir mi gibi konuların konuşulduğunu kendileri de açıkladı. Her iki partinin ilgili komisyonları çalışmaları yürütecek. Henüz netleşen bir şey yok. Çalışmalar ilerledikçe kamuoyu düzenli bir biçimde bilgilendirilecek. Tüm süreçlerde ola geldiği gibi açık ve şeffaf bir biçimde bunları sizlerle paylaşacağız" dedi.