23 Eylül 2024 Pazartesi

DEM Parti: Cezaevlerinde katledilen devrimci tutsakları saygıyla anıyoruz

19 Aralık Hapishaneler Katliamında katledilen devrimcileri anan DEM Parti, katliamın hesabının sorulması, hapishanelerdeki tecrit, işkence ve hak ihlallerinin son bulması için mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizdi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, 19 Aralık Hapishaneler Katliamının 23'üncü yıl dönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

19 Aralık 2000 Hapishaneler Katliamının üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen cezasızlık politikası uygulandığı ve katliamın hesabının sorulmadığı ifade edilen açıklamada, "Dünden bugüne devlet, başında hangi parti olursa olsun bu katliamın temelinde yatan devrimci tutsakların iradesini tecrit altına alma ve onları imha etme mantığını hala sürdürmektedir" denildi.

Katliamın amacının hapishanelerde hücre ve tecrit temelli bir infaz biçimi yaratmak olduğuna dikkat çekilen açıklamada, F Tipi tecrit sisteminin bugün Y Tipi, S Tipi ve yüksek güvenlikli hapishanelerle yeni bir boyut kazandığına dikkat çekildi.

Tecridin en mutlak şekilde uygulandığı İmralı Ada Hapishanesi'nde Abdullah Öcalan ve Veysi Aktaş, Ömer Hayri Konar ve Hamili Yıldırım'dan 33 aydır haber alınamadığına, aile, vasi ve avukat görüşlerinin engellendiğine işaret edilen açıklamada, tecridin son bulması için başlatılan açlık grevinin 22 gündür devam ettiği kaydedildi.

"Devlet, hapishanelerdeki tecrit ve buna bağlı olarak işkence sisteminde ne kadar ısrarcıysa; devrimci tutsaklar da hapishanelerdeki direnişleriyle mücadele etmeye devam ediyor" denilen açıklama, şöyle devam etti: "19 Aralık katliamlarında yaşamını yitiren tüm devrimcileri saygıyla anıyoruz. DEM Parti olarak; hapishanelerde BM Mandela Kurallarının uygulanarak infaz rejiminin insan onuruna uygun hale getirilmesini, ağır hasta mahpuslar başta olmak üzere siyasi tutsakların serbest bırakılmasını, İmralı Ada Hapishanesinin kapatılarak hapishanelerdeki tecridin sona erdirilmesini, bağımsız izleme heyetlerinin hapishaneleri ziyaret edebilmesini, hapishane katliamlarının aydınlatılarak cezasızlığın sona erdirilmesini, işkence ve kötü muamele iddialarının etkili soruşturulmasını, işkencecilerin görevlerine son verilmesini ve bir daha katliam yaşanmaması için her türlü etkili tedbirin alınmasını talep ediyor ve bu taleplerimiz için siyasi mücadelemizi sürdüreceğimizi belirtiyoruz."