19 Eylül 2024 Perşembe

DEM Parti Kadın Meclisi: Pis ellerinizi annelerimizden çekin

DEM Parti Kadın Meclisi, tutsak edilerek Batman Hapishanesine götürülen kronik hastalıkları bulunan 50'li yaşlardaki üç kadının çıplak arama işkencesine maruz kalmasına tepki gösterdi.

Batman'da tutsak edilen Barış Annelerine götürüldükleri hapishanede çıplak arama işkencesi yapıldı.

Açıklama yapan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi, Emine Kaya, Nezete Bölek, Sare Kaya'nın kronik hastalıkları bulunduğu hatırlattı, "Cezaevine ilk girişte annelere, çıplak arama işkencesi dayatılmıştır. Buna tepki gösteren anneler, kulübe diye tanımlanan bir yerde saatlerce bekletilmiş, daha sonra geçici koğuş olarak tabir edilen bölüme alınmışlardır. 11 Temmuz'da tutuklanan üç anne, 18 Temmuz itibariyle hala bu geçici koğuşta tutulmaktadırlar" bilgilerini paylaştı.

Tutsak edilen Barış Annelerine ilk gün yiyecek olarak üç kuru ekmek verildiğini, daha önce kullanılmış ve dezenfekte edilmemiş battaniye ile sünger verildiğini, temiz battaniye ve sünger taleplerinin günler sonra karşılandığını kaydeden DEM Parti Kadın Meclisi, "Hava sıcaklığının 36 dereceyi bulduğu kentte annelerin bulundukları koğuşa serinletici vantilatör alma talepleri geçici koğuşta olmaları gerekçe gösterilerek reddedilmiştir. Okuma yazma bilmeyen annelere ihtiyaçlarının temini, dilekçe ile talepte bulunma zorunluluğuyla keyfi olarak engellenmiştir. Bu nedenle anneler temel ihtiyaçlarını uzun süre karşılayamamıştır. Yine 16 Temmuz günü 2 saat arayla gardiyanlar tarafından arama adı altına koğuşta bulunan tüm eşyalar dağıtılmış, bu sırada anneler saatlerce avluda güneş altında bekletilmiştir" diye belirtti.

Gardiyanların tutuldukları geçici koğuş kapısına sert cisimlerle vurduğu belirtilen açıklamada, "Düşman hukuku ile yürüttüğünüz bu uygulamalarınızı kabul etmiyoruz. Bu hukuksuz uygulamaya derhal son verin ve anneleri serbest bırakın" denildi.