23 Eylül 2024 Pazartesi

DEM Parti'den CHP'ye iadeyi ziyaret

DEM Parti'nin CHP'ye gerçekleştirdiği iadeyi ziyaret sonrası yapılan açıklamada, kayyumlara karşı mücadelenin ortaklaştırılması gerektiğinin altı çizildi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan başkanlığındaki heyet, CHP'ye iadeyi ziyarette bulunarak CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve heyetiyle bir görüşme gerçekleştirdi. Eş Genel Başkanlara Siyasi Partiler ve STK'larla İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Özlem Gündüz, Demokratik Yerel Yönetimler Kurulundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki eşlik etti. Görüşme sonrası ortak açıklama yapıldı.

İlk olarak söz alan Özel, ülke meselelerini konuştuklarını aktardı. Ekonomik kriz ve satın alma güçlüklerini, işsizliği veTürkiye'nin içinde bulunduğu krizleri konuştuklarını belirten Özel, görüşmenin yerel seçimlerden bağımsız olmadığını da ekledi. Kayyum siyaestini kesinlikle reddettiklerini söyleyen Özel, "Bugün AYM'yi yok sayan, yarın Meclis'i, diğer gün diğer mahkemeleri yok sayacak ve tüm toplum için mal ve can güvenliğinin ihlal edildiği bir noktaya evrilmesi muhtemel olacaktır. Bunun için biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu pazar günü saat 13.00'e Tandoğan Meydanına bir çağrıda bulunduk" dedi.

HATİMOĞULLARI: ÜLKEYİ DEMOKRATİKLEŞTİRMEK HEPİMİZİN GÖREVİ
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da, Türkiye'de 50 milyona yakın insan açlık ve yoksullukla baş başa kalmışken, bu durumun belli kesimler tarafından görünmez kılınmasına müsaade etmemeleri gerektiğini söyledi. Ülkenin en temel sorunlardan biri olan Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülmesinin kapılarının aralanmasının önemini bir kez daha vurgulayan Hatimoğulları, "Bugün bu ülkeyi demokratikleştirmek, Cumhuriyetin ikinci yüzyılında demokratik bir cumhuriyeti inşa etmek hepimizin görevidir. 100 yıl boyunca eksik bıraktıklarımızı tamamlamak ve yeterince oturtulamamış demokrasinin taşlarının yerine oturtulması bizim için tarihi bir fırsattır. İkinci yüzyılda bu mücadeleyi vermeyi ve bu mücadeleyi kesinlikle bütün kesimlerle, bütün siyasal ve toplumsal kesimlerle vermeyi önemsiyoruz" dedi.

Kent uzlaşısı ile her kesimi temsil eden adaylarla yola çıkma konusunu önemsediklerini vurgulayan Hatimoğulları, "Ayrıştırılıp kutuplaştırıldığımız bir dönemde, siyasetin ve siyasetçilerin kriminalize edildiği bir dönemde yan yana durmak, dayanışmak, konuşabilmek, farklılıkların bir arada bulunabilmesi demokrasi örneğidir. Bu örneğin daha da güçlenmesine ihtiyaç var. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki günlerde bunu daha da güçlendirmek için hep beraber bütün demokrasi güçleri olarak emek verebiliriz" ifadelerini kullandı.

BAKIRHAN: EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR HALK OYLAMASI YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise kayyımların sadece DEM Parti'nin değil tüm muhalefetin bu konuda tutarlı olmasının altını çizdi ve devam etti: "Siz de takip ettiniz, yaklaşık 90 yerleşim yerinde 100 bin delege ile bugüne kadar Türkiye'nin hiçbir yerinde eşi benzeri görülmemiş bir halk oylaması yapmaya çalışıyoruz. Biz yerel demokrasiyi, yerinden yönetimi önemseyen bir siyasi parti olarak halkımızın verdiği kararları esas alan bir yöntem izleyeceğiz. Doğaldır ki yereli ve yerel demokrasiyi önemseyen bir parti, aynı zamanda batıda yerel seçimlerde hangi nitelikte ve özellikte olacağı belli olan adayların seçimlerini de dikkatle izliyor."

Kent uzlaşısı çerçevesinde Türkiye'de demokrat, halkçı, şeffaf, toplumcu belediyeciliği esas alan yöneticilerin seçimi için hassasiyet içinde olacaklarını belirten Bakırhan, "Önümüzdeki günlerde yerel yönetimler anlayışımızın batıda karşılık bulması için işbirliği ve güç birliği dahil olmak üzere seçeneklerin tartışılması gerektiğini bugün dile getirdik. Arkadaşlarımız kent uzlaşısının, yerel yönetimlerde işbirliği sağlanacak kentlerin hangileri olacağı, hangi kentlerde bu çalışmanın yürütülebileceği konusunda bir çalışma yürütecekler. Önümüzdeki yerel seçimlerde emekçilerin, yoksulların ve onların iradelerinin yansıdığı halkçı ve toplumcu adayların kazanması için biz parti olarak elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız" dedi.