23 Eylül 2024 Pazartesi

Demirtaş: Öcalan'la görüşmek istiyoruz

Kobanê davasında savunmalarına 3. gününde devam eden HDP eski Eş Genel Başkanı Demirtaş, Öcalan sıradan bir kişi olmadığı için ada hapishanesinde tecritte tutulduğunu kaydetti. Öcalan'ın barış için iğneyle kuyu kazdığını söyleyen Demirtaş, Öcalan'la SEGBİS'le görüşmek dahi görüşmek istediklerini dile getirdi.

Aralarında önceki dönem Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve MYK üyelerinin yargılandığı Kobanê davası, Demirtaş'ın esasa ilişkin beyanlarıyla sürüyor. Duruşmaya Eş Genel Başkan Cahit Kırkazak, dava avukatları, izleyiciler katılırken, rehin siyasetçilerden Sebahat Tuncel, Nazmi Gür, Bülent Parmaksız duruşma salonunda yer aldı. Diğer tutsak siyasetçiler Kocaeli, Sincan ve Edirne Hapishanelerinden SEGBİS ile duruşmaya katıldı.

'ERDOĞAN KENDİSİNİ YARGI YERİEN KOYARAK AİHM BİZİ BAĞLAMAZ DEDİ'
Beyanlarına 3. günde devam eden Demirtaş, davanın algı yaratmaya yönelik iktidar yetkililerinin açıklamalarını ve yandaş basının haberlerini hatırlattı. Erdoğan'ın "AİHM'in kararları bizi bağlamaz, biz karşı hamlemizi yaparız işi bitiririz" sözlerini anımsatan Demirtaş, "Bu açıklamalar yapılırken duruşmam devam ediyordu. Halen bu açıklamaların etkilerini yaşıyoruz. AİHM kararı bizi bağlamaz diyor. Biz dediği kimdir? Devlettir, devleti bağlamaz diyor. Mesela 'Erdoğan olarak beni bağlamaz' dese anlarız. Erdoğan'ı bağlayan bir karar değil. Erdoğan burada kendisini yargı yerine koyarak AİHM'in kararı bizi bağlamaz dedi. O günden beri AİHM kararları yargıyı bağlamaz hale geldi, bugün AYM kararlarının gereği yapılmıyor aksine AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulduğu bir döneme geldik. Nereden başladı bu cesaret? Tam da bu açıklama ile başladı. Siz hukuk fakültesi mezunusunuz AİHM kararlarının özellikle yargıyı bağladığını tartışmamıza gerek yok. Erdoğan tek başına bir anayasa hükmünün bağlayıcı olup olmadığına karar verdi ve gereği yerine getirildi" dedi.

'2012'DEKİ AÇIKLAMAMI 7 YIL SONRA SEÇİMİ KAZANMAK İÇİN KULLANDILAR'
AİHM kararının mahkeme tarafından Erdoğan talimatı sonrasında uygulanmamasının devlet sistemini tümden çökerttiğini söyleyen Demirtaş, "Başkan Apo'nun heykelini dikeceğiz" sözlerinden dolayı iktidarın hedef aldığını kaydetti. Açıklamanın tarihinin 2012 olduğunu, 7 yıl sonra seçimi kazanmak adına kendilerini tutuklatmak için bu sözü kullandığına dikkat çeken Demirtaş, "Figen Hanım'ın 'sırtımızı YPG'ye dayadık' sözünü de kullandılar. Figen Hanım 'sırtımızı IŞİD'e dayadık' sözlerine karşı söylüyor. IŞİD barbarlığını açıkça savunan köşe yazıları oldu. Mehmet Barlas'ın oğlu Cemil Barlas mıydı, Kobanî'de 'IŞİDçiyim' diye twit atıyordu. Biz Başkan Apo'nun heykelini dikeceğiz derken ne oldu? Savcılar dava mı açtı, yandaş medya beni linç mi etti? Hayır! Aksine normal karşılandı aksine kendileri zaten Başkan Apo'nun heykelini diktiler. 'Öcalan şanstır' diye manşet atıyorlardı. Ama buna rağmen hala bize karşı kullanıyorlar bunu. O zaman kendileri Öcalan'dan bize not getiriyorlardı. Bizi acilen cezaevlerine götürdüler gece yarısı hücrelere girdik arkadaşlar şaşırdı. Karşımızda kim vardı Tayip Temel, açlık grevinin 68'inci günündeydi. Dedik ki Öcalan'dan not var. Tayip Temel o zaman açlık grevlerinin anlamını anlattı. Öylesine etkileyici bir konuşma yaptı ki dinleyenlerin gözleri yaşardı. Cezaevi Müdürü nedereyse ağlayacaktı. 'Barış olsun diye biz canlarımızı ortaya koyduk' dediler. Ondan sonra açlık grevleri bitti ve çözüm süreci başladı. Bunları bilmiyor mu Tayyip Erdoğan, Sadullah Ergin şimdi vekil değil ama bilmiyor mu, Hakan Fidan şimdi Dışişleri Bakanı bilmiyor mu bunları? Barış için uğraşıyorduk. Niye yaptılar bunu? İktidarlarının sürmesi için kan lazımdı bunu yaptılar" ifadelerini kullandı.

'İMRALI VE KANDİL'DE FOTOĞRAFLARI BİZ Mİ ÇEKTİK'
Mahkeme heyetine, yargılamayı boşuna yaptığını Erdoğan'ın hükmü çoktan verdiğini söyleyen Demirtaş, Erdoğan'ın meydanlarda kullandığı İmralı ve Kandil fotoğraflarına dikkat çekti. "İmralı ve Kandil'deki fotoğraflar nasıl çekildi? Cezaevine gizli makina mı soktuk, kim çekti fotoğrafları? Cezaevi müdürü fotoğraf makinasını kendisi getirmedi mi sizin talimatınızla? Fotoğrafçı da değil bizzat cezaevi müdürünün kendisi fotoğrafları çekmedi mi, tek tek bunlar olmuş mu diye bize göstermedi mi? Sonra o fotoğrafları size getiren müdür değil miydi, onları bize teslim eden Sadullah Ergin değil miydi? Kandil fotoları nasıl çekildi? Sorun çözülüyor, bunun alt yapısını oluşturmak için olur bunu sizinle tartışmadık mı? KCK yöneticilerinin silahsızlanmaya hazırız mektubunu getirdiğimizde bunlar önemli değil miydi" sorularını yönelterek devam eden Demirtaş, iktidarın bunları inkar edemeyeceğini de ekledi. Öcalan'ın mektubunun çok önemli olduğu için Sadullah Ergin, hızlıca mektubu getirmelerini istediklerini aktardı ve devam etti: "Beyefendi de dahil herkes çok heyecanlı. Sınırda kimliklerimize bile bakmadılar 'silah bırakılacak mı' diye sordular biz evet dediğimizde neredeyse sınırdaki polisler halay çekecekti. Yıllar sonra Kandil'deki fotoğraflar vs diye bunu kullanıyor. Yıllardır yargılanıyoruz 'yahu bari bundan yargılamayın bilgim var haberim var' demiyor. Aksine sizi yönlendirmek için bu yalan ve iftiraları atıyor."

'İÇİŞLERİ BAKANI KARDEŞİNİ SARI TORBAYLA GETİRECEĞİM DEDİ'
Abdullah Öcalan'ın barış için iğneyle kuyu kazdığını belirten Demirtaş, mektubu Erdoğan'ın tercüme ettiğini söyledi. Demirtaş, "Tarafsız kalın diye mektup geldiğini söylüyor. O günden beri Öcalan-Demirtaş çatışması diye yandaş basında çarşaf çarşaf yazıyorlar. Maden bunları söylüyorsunuz neden Öcalan tecritte? Öcalan sıradan biri değil o yüzden ada cezaevine kapatmışsınız, İnfaz hukuku, görüş hukuku bunların hiçbiri Öcalan'a karşı uygulanmıyor. Madem bu kadar kıymetli sizin için niye gereğini yapmıyorsunuz? Abdullah Öcalan sıradan biri değildir, bunu Türkiye Cumhuriyeti Devleti de biliyor. O zaman sıradan yaklaşılmasın, halkımıza da partimize de sıradan yaklaşılmasın. Öcalan siyasi bir aktördür, CMK'ya vs göre hakları savunulmaz siyasi bir kişiliktir ve hakları da siyaseten savunulmalıdır. Bakın 12 gencin cenazesi geldi eminim ki 'bunu engellemek için niye önümü açmıyorlar' diye saçını başını yoluyordur. Niye izin vermiyorlar buna, çünkü ölümlerin bitmesini istemiyorlar. Ben de dahil hepimiz  görüşmeye (Öcalan'la) talibiz. Buradan SEGBİS'le görüşmek dahil görüşmek istiyoruz. Milletvekillerimizin tamamı görüşme için başvurdu izin verin. Barış fekadarlık ister, yürek ister. Bu ülkenin İçişleri Bakanı twitterdan 'kardeşini sarı torbaya koyup getireceğim Demirtaş' dedi. Buna rağmen barış diyorum silahla olmaz diyorum. Normalde çıldırmamız lazım ama sağduyumuzu koruyorsak aldığımız siyasi terbiyeden dolayıdır."

'ERDOĞAN, IRKÇI KAFATASÇI'
Erdoğan'ın 2022 açıklamasında "bunlar 50 küsur yurttaşımızı katletmedi mi" sözlerine de tepki gösteren Demirtaş, "Bunlar sözde Yaradan'ı yaradılandan ötürü seviyor. Hangileri, küsurları da mı? 50 küsur… İnsan canından bahsediyor. Onları biz öldürmüşüz o da buna üzülüyor!" ifadeleriyle tepki gösterdi.  Erdoğan'ın kendisini hedef alarak "Bunlar Kürt değil, bunların Kürtlükle derdi yok şimdi Eş Genel Başkanı var bunun Kürtlükle alakası var mı" sözlerine de Demirtaş, "Bunu yorumlamaya gerek bile yok, ırkçı kafatasçı!" dedi.

Öğleden sonraki oturumda Erdoğan'ın kendisini ve HDP'yi hedef alan açıklamaları üzerinden değerlendirmeler yapan Demirtaş, Erdoğan'ın bütün seçim süreçlerini kendileri üzerinden yürüttüğünü ve bunu oya dönüştürmeye çalıştığını söyledi.

'DERDİ YASİN BÖRÜ DEĞİL OY'
Erdoğan'ın konuşmalarında Kobanê eylemlerinde hayatını kaybedenlerin sayısını 30, 40, 50, 51 ve 53 kişi olarak verdiğini ancak sadece Yasin Börü ismini kullandığını belirten Demirtaş, "Derdi Yasin Börü mü, hayır sadece oy istiyor. Başka isim bilmiyor. Onun için önemli değil. Zaten verdiği bilgiler yalan yanlış. O da umurunda değil" dedi.

'AYM ÜYELERİNİN BASKI ALTINA ALINMASI HAKKIMDA VERECEKLERİ OLASI KARARLA İLGİLİDİR'
AİHM'deki görüşmelerin ve AYM'deki yargılamanın bittiğini ve kararın verildiğini söyleyen Demirtaş, MHP'nin faşist lideri Devlet Bahçeli'nin AYM'yi baskı altına alma nedeninin bu olduğunu söyledi. Demirtaş, "Can Atalay elbette serbest bırakılmalıdır. Ancak AYM üzerindeki baskı Can Atalay kararı nedeniyle değildir, Demirtaş hakkında vereceği olası kararla ilgilidir. AYM üyeleri benim akrabam değil ama önlerine bir dosya gelmiş. İyi ya da kötü verdiği kararı değiştirmeye ya da ertelemeye çalışıyorlar. Siz de bu yüzden kararı bir an önce vermeye çalışıyorsunuz. Çok da önemli değil. Esas olan benim vicdanımdır. Ben vicdanlarda çoktan aklandım. Bunu toplum da biliyor. Bunu AKP seçmenleri bile biliyor" ifadelerini kullandı.

Dokunulmazlıkların Erdoğan'ın talimatıyla kaldırıldığını belirten ve Erdoğan'ın bu konudaki pek çok açıklamasını hatırlatan Demirtaş, her bir fezlekeyle ilgili kendilerini savunma hakları varken, hiçbiri tanınmadan dokunulmazlıkların kaldırıldığını belirtti.

'AYM DE KUMPASIN BİR PARÇASIDIR'
Gözaltına alındığım gün Diyarbakır Emniyeti önünde araç patlatıldığını hatırlatan Demirtaş, "Ya hedef bendim ya da 'isterseniz tutuklamayın' gözdağıydı" dedi. Türkiye'nin yıkımının 2017 referandumuyla gerçekleştiğini, 2018 Cumhurbaşkanlığı seçiminin ise gayrimeşru olduğunu belirten Demirtaş, AYM'nin ikinci tutukluluk başvurusuna ilişkin 4,5 yıldır karar vermediğini ifade etti. Demirtaş, "AYM de kumpasın bir parçasıdır. 4,5 yıldır başvuruma ilişkin karar vermedi. İki kez gündeme aldılar ama karar vermediler ya da kararı açıklamadılar. Ne zaman karar verecek onu da bilmiyoruz" dedi.

Yarına kadar duruşmaya ara verildi.