2 Ekim 2024 Çarşamba

Demiryolu projesi kenti boydan boya ikiye bölecek

Diyarbakır'daki 21 demokratik kitle örgütü, kenti boydan boya ikiyi bölecek olan demiryolu projesine tepki gösterdi. Halkın yararına olmayan projesinin yaratacağı olumsuzlukların sıralandığı açıklamada, projenin yeniden değerlendirilmesi istendi ve çözüm önerileri sunuldu. 

Devlet Demiryolları 5. Bölge Müdürlüğü, Diyarbakır'ı boydan boya ikiye bölecek 12 kilometre uzunluğunda, 1 metre 80 santimetre yüksekliğinde, 50 santimetre genişliğindeki çift taraflı demiryolunun yapımına başladı.

Kentte bulunan 21 demokratik kitle örgütü, kenti ikiye bölecek beton duvar, üzerine pahel çit ve jiletli tel yapımına tepki gösterdi. Açıklamada, duvarın Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu hazırlanmadan yapıldığı vurgulandı.

Açıklamada, söz konusu projenin bütünüyle ele alındığında, raylı sistem etrafından planlanan ve ihalesi yapılan korkulukların fen, sanat ve sosyal hayat gibi olguları dikkate almadan yapıldığına dikkat çekildi. Yayalar, hayvanlar, araçlar gibi kentin temel unsurları için hiçbir geçişin gözetilmediği gibi herhangi bir önlemin de alınmadığı kaydedilen açıklamada, beton duvarın yol açacağı sorunlar şöyle aktarıldı. "Ofis semtindeki yaya geçiş noktaları kapatılmakta; Ofis-Koşuyolu-Batıkent Sitesi ve bölgede bulunan anaokulu, ilköğretim, liselerde eğitim gören öğrencilerin geçişleri engellenmekte; Küçük Sanayi Sitesi bölgesinde, sanayi sitesi kullanıcılarının ve esnafın ihtiyaç ve taleplerine yönelik yaya, araç geçişleri kısıtlanmakta; Devlet Su İşleri (DSİ) 10. Bölge Müdürlüğü çevresinde bulunan eğitim yapıları ile tren yolunun diğer tarafında kalan yerleşim bölgesinden burada eğitimlerini sürdüren öğrencilerin ulaşımı engellenmekte; Yenişehir Belediyesi ve yakınında bulunan alışveriş merkezi gibi yoğun yaya kullanıcısı olan alanlara yaya erişimi ortadan kaldırılmakta; Eski Tekel Fabrikası'ndan Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi'ne, oradan 4. Sanayi Sitesi'ne kadar ki güzergahta hiçbir yaya ulaşımı bırakılmamakta; Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi ve 4. Sanayi Sitesi'ne kadar ki güzergahta yoğunluklu küçükbaş olmak üzere hayvan otlatan vatandaşların geçişleri engellenmekte; şehrin bazı bölgelerinde yaşamını sürdüren sahipsiz veya yabani hayvanların yaşamı hiçe sayılmakta ve bu hayvanlar kentin bir bölgesine hapsedilmekte; tren yolunun her iki tarafında bulunan ailelerin, komşuların, esnafın tüm ilişkileri koparılmaktadır."

Açıklamada, Diyarbakır halkına hiçbir yararı olmadığı gibi halkın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyeceği belirtilen proje için milyonlarca lira haracama yapılacağı da belirtildi.  Projenin yeniden değerlendirilmesini isteyen 21 demokratik kitle örgütü, şu çözüm önerilerini sundu: 

Çalışmaların bir an önce durdurulması, gerekli saha tespitleri, teknik veriler, ÇED raporu hazırlanarak ihtiyaç duyulan noktalarda uygulama yapılmasının sağlanması, 
Taşıma amacıyla kullanılmak üzere şehrin dışından geçen ayrı bir hat yapılması ve yük trenler ile ve tehlikeli madde sevkıyatının bu hattan gerçekleştirilmesi,
Mevcut hattın, çağın gereklerine ve teknolojisine uygun hale getirilmesi suretiyle sadece yolcu taşıma için kullanılması.