1 Ekim 2024 Salı

Deniz Poyraz anıldı

Tetikçi Onur Gencer tarafından katledilen Deniz Poyraz İstanbul'un ilçelerinde anıldı. Deniz'in anısına bağlılıkla mücadelenin yürütüleceği kaydedilen anmalarda, "Biz devletten korkmuyoruz" denildi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü'ne yönelik 17 Haziran 2021'de düzenlenen ırkçı faşist saldırıda tetikçi Onur Gencer tarafından Deniz Poyraz'ın katledilişinin yıldönümü dolayısıyla, birçok yerde anma etkinlikleri devam ediyor. İstanbul'da Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri ve HDP Kadın Meclisi, partilerinin Esenler ve Sultanbeyli ilçe binalarında düzenledikleri anma etkinliği ile Deniz Poyraz'ı andı.

Esenler ilçe binasında düzenlenen anmaya, TJA aktivistleri ile diğer HDP ilçe yönetici ve üyeleri, Anadolu Yakınlarını Kaybedenler Derneği (ANYAKAY-DER)üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı. Anmanın yapıldığı salonda Deniz'in sarı, kırmızı, yeşil bayrağa sarılmış fotoğrafı ve "Katliamlar, saldırılar bizi susturamaz Deniz Poyraz ölümsüzdür", "Deniz Poyraz arkadaş için sesimizi yükseltiyoruz bir araya gelerek hesap soruyoruz buradayız korkmuyoruz" ve "Katledilen kadınlar isyanımızdır" pankartları yer aldı.  Anmada sık sık "Jin jiyan azadi" sloganı atıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada ilk olarak sinevizyon gösterimi yapıldı.

Ardından ilk olarak söz alan TJA aktivisti Gülsüm Öztürk, "Bir Deniz Poyraz gitti ama biz doğan çocuklarımızın ismini Deniz koyduk. Fatma'yı Seve'yi böyle şehit ettiler. Şehitler ölmez. Son bir damla kanımız kalana kadar mücadelemizi devam ettireceğiz. Biz devletten korkmuyoruz, devlet bunu iyi bilsin. Onlar elinden geleni yapıyor ama biz korkmuyoruz. Başarı bizim olsun" dedi.

ANYAKAY-DER üyesi Türkan Acar ise şunları söyledi: "Bu sistemin önünde boyun eğmiyoruz, başımızı kaldırıyoruz. Bu zulüm hangi dinde var?  Hangi din bu zulmü kabul eder? Hiçbir din bunu kabul etmez. Çocuklarımız karşısında başımız dik. Biz de onların yolundayız. Gözaltına alsanız da tutuklasanız da sesimizi büyütüyoruz, geri adım atmıyoruz."

Katledilenlerin hesabının sorulacağını kaydeden HDP PM üyesi Meral Mertoğlu da konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Bu mücadele yıllardır devam ediyor. İktidar gücü azaldığında baskı rejimi uygulamakta. Bu saldırılar aslında ne kadar önemli bir yerde durduğumuzun ve mücadelemizin ne kadar görkemli olduğunun bir göstergesidir. Kürt halkı, kadınlar, gençleri için mücadele ettiğimizden dolayı bizden kurtulmak istiyorlar. Bizi kriminalize ederek haklı davamızdan geri çekilmemizi istiyorlar. İmralı'da hukuksuz bir şekilde uygulanan tecride karşı yürüyüş yaptığı için 70 arkadaşımız gözaltına alındı. Öfkemiz, isyanımız büyük. Sözümüz var, devir aldığımız mücadele kazanana kadar devam edeceğiz. Deniz'e yapılan ırkçı, milliyetçi, cinsiyetçi bir saldırıydı. Bu dava, adalet ile sonuçlanana kadar mücadeleye devam edeceğiz."
Anma, HDP Gençlik Meclisi üyesi Dilan Demir'in Deniz için okuduğu şiirin ardından atılan "Jin jiyan azadi" sloganı ve alkışlarla sona erdi.

SULTANBEYLİ
Sultanbeyli'de yapılan anmaya ise HDP Kadın meclisi üyeleri, TJA aktivistleri ile HDP il ilçe yönetici ve üyelerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. HDP Sultanbeyli ilçe binasında düzenlenen ve bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada HDP Kadın Meclisi'nden Pervin Tombul söz aldı.

Deniz'in birçok Kürt gibi baskılar sonucunda topraklarından göç etmek zorunda kaldığını ifade eden Pervin, failin kim olduğunu herkesin çok iyi bildiğini dile getirdi. Pervin, "Geçmişte Kürtleri asit kuyularına atarak, faili meçhul cinayetleri hepimiz çok iyi biliyoruz. Onların yolunda devam edeceğimizi herkes bilsin. Sara yoldaşımızı katleden katilleri yine biliyorduk. Biz hiçbir zaman yolumuzdan vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Kürtleri yıldırmak adına birçok şey yapıyorlar ama Kürtlerin geri adım atmaya niyetleri yok. Kürtler mücadelelerine sahip çıkacak. Kürtler, onları öfkelerinde boğacak" dedi.

Deniz'in katledilerek kadınların korkutulup, mücadele etmekten uzaklaştırılmaya çalışıldığına işaret eden TJA aktivisti Ülker Özatik, Deniz'i, her yerden halkların sahiplendiğini anımsattı. Ülker, "Kürt kadınların hepsi birer Deniz'dir. Biz söz veriyoruz, kadın özgürlüğü sağlanana kadar alanlarda olacağız. Bu da onlara dert olsun" dedi.

Geçtiğimiz 12 Haziran günü düzenlenen Gemlik yürüyüşünü hatırlatan Ülker, "Bizim mücadelemizden korkuyorlar. Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecrit kalkana kadar alanlarda olacağız. İmralı'daki tecridi kıracağız, dünyayı değiştireceğiz" dedi.

Anma, alkışlar eşliğinde sonlandırıldı.