8 Ekim 2024 Salı

Deniz Poyraz'ın katledilmesi birçok kentte protesto edildi

HDP'ye yönelik İzmir'de gerçekleştirilen faşist saldırı ve Deniz Poyraz'ın katledilmesine karşı birçok kentte eylemler yapıldı.

HDP İzmir İl Örgütü'ne faşist Onur Gencer tarafından yapılan saldırı ve Deniz Poyraz'ın katledilmesi birçok kentte protesto edildi.

BİTLİS
Deniz Poyraz'ın katledilmesi HDP Tatvan İlçe Örgütü önünde yapılan açıklamayla protesto edildi. Bitlis il ve Tatvan ilçe örgütü yöneticilerinin katıldığı açıklamada "Deniz Poyraz ölümsüzdür" pankartının taşındı.

Bitlis İl Eşbaşkanı Rumet Dursun, İzmir il binalarına yapılan saldırının kaostan beslenen iktidarın yarattığı siyasi iklimin sonuçlarından biri olduğunu söyledi. Dursun, "İktidarın, partimizi hedef haline getirmesinin ardından saldırıların gerçekleşmesi bir tesadüfe değil, siyasi iradenin zeminini sağladığı planlı saldırılara işaret etmektedir. Bu katliam, iktidar blokunun oluşturduğu siyasi iklimin ürünüdür. '7 Haziran'ı unutmuyoruz', 'Bunlar daha iyi günleriniz' diyen ve HDP'lileri 'haşerelere' benzeterek açık katliam çağrısı yapanların sesleri, karanlık odakların planlarında ve tetikçilerin katliam girişimlerinde karşılığını bulmuştur. Bu saldırı içeride ve dışarıda sürdürülen Kürt düşmanlığının sonucudur" dedi.

Deniz'e sıkılan kurşunun Kürt halkına, demokratik siyasete ve HDP'nin temsil ettiği ortak yaşam iradesine sıkıldığını ifade eden Dursun, "Güvenliği sağlamakla görevli iktidar ve emrindeki kolluk kuvvetlerinin Türkiye halkları açısından açık şekilde güvenlik sorunu oluşturduğu bir kez daha kanıtlanmıştır" diye konuştu.

MUŞ
HDP Muş İl Örgütü de parti binalarının önünde yaptıkları açıklamasıyla saldırıya tepki gösterdi. Polisler, Muş Valiliği'nin "toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yasaklanması" yönündeki yasağını gerekçe göstererek açıklamayı sadece 6 kişiyle sınırlandırıp, diğer partilileri binanın önünden uzaklaştırdı.

HDP Muş İl Eşbaşkanı Sibel Genç, Türkiye'nin her bir köşesindeki parti binalarının önünde kurulan mobil karakolların güvenliği sağlamak için değil, HDP'ye düşmanlık ve provokasyon amaçlı kurulduğunun bir kez daha açığa çıktığını ifade etti. Genç, "17 Haziran'dan sonra her gün, Türkiye halklarının geleceğini karanlığa sürüklemek isteyenlere karşı dayanışmanın ve bir arada yaşamın savunulması gereken tarihi bir gündür. Muhalefet partileri ve tüm toplumsal kesimler bu kritik sürecin farkında olarak tutum belirlemeli ve hareket etmelidir. Bugün HDP'nin yanında olmak toplumsal bir sorumluluktur. Bu sorumluluktan kaçmak önümüzdeki yılları karanlık bir tabloya çevirebileceği açıkça ortadadır" diye konuştu.

HAKKARİ
Hakkari'de ise HDP'ye yönelik saldırıya ilişkin KESK, İHD, TMMOB ve DİSK yöneticileri tarafından ortak açıklama yapıldı. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu üyesi Cihan Karaman, saldırıya dair şunları söyledi: "Saldırganın kimliği ve saldırının biçimi, bu ülke tarihini bilenler açısından hiç de şaşırtıcı değildir. Tarihimizde hemen her kontrgerilla saldırısında gördüğümüz politik simgeler, uluslararası bağlantılar, kolluk güçlerinin 'ihmalleri', 'kimseyle bağlantısı olmayan münferit bir meczup' olarak ilan edilen failler ve bir süre sonra saldırıya uğrayanları suçlama taktikleri bu saldırıda da aynen kendini göstermiştir."

URFA
HDP Urfa İl Örgütü, Deniz Poyraz'ın katledilmesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Milletvekilleri Ayşe Sürücü, Ömer Öcalan, CHP ve TİP il yönetimi ve çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada "Deniz Poyraz onurumuzdur" pankartı açılırken, katledilen Deniz Poyraz'ın fotoğrafları taşındı. Açıklamaya katılanlar Ahmet Bahçıvan İş Merkezi'ne doğru harekete geçti. Polisler grubun geçişini engelleyerek, açıklamanın yapılacağı alanı kapattı. Engellemeye tepki gösteren yurttaşlar, oturma eylemi yaparak, sık sık "Deniz Poyraz ölümsüzdür", "Faşizme karşı omuz omuza", "Katiller halka hesap verecek" ve "Katillerden hesabı devrimciler soracak" sloganları attı.

Sürücü, "Deniz arkadaşımızın katledilmesi sıradan bir olay değildir. Organize bir şekilde arkadaşımız katledildi. 2 gün geçti ne Cumhurbaşkanı ve de İçişleri Bakanı bir açıklama yapmadı. Bu sessizlikleri ile yaklaşımlarını da biliyoruz" dedi. CHP İl Başkan Yardımcısı Ahmet Budak da yaptığı açıklamada saldırıyı kınadı.

IĞDIR
HDP Iğdır İl Örgütü, Deniz Poyraz'ın katledilmesini oturma eylemiyle protesto etti. "Katilleri hesap verecek" pankartının açıldığı eylem yapılan basın açıklaması ardından son buldu. 

DERSİM
HDP Dersim İl Örgütü, İzmir'de parti binalarına yapılan silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ın fotoğrafının bulunduğu pankartı parti binalarına astı. Pankartın üzerine "Denizlerimiz tükenmeyecek, Poyrazımız esmeye devam edecek" yazıldı.