23 Eylül 2024 Pazartesi

Deprem katliamında tüm sorumluların yargılanmasını istediler

6 Şubat depremlerinde yakınlarını kaybedenler, pek çok kentte adalet nöbeti tutarak deprem katliamında sorumluluğu bulunan tüm yetkililerin etkin bir şekilde soruşturulmasını ve yargılanmasını istedi.

6 Şubat'ta gerçekleşen Maraş merkezli depremlerde yakınlarını kaybedenlerin kurduğu Adalet Peşinde Aileler Derneği, deprem katliamına sebep olan tüm sorumluların yargılanması ve hesap vermesi talebiyle pek çok adliye önünde eylem gerçekleştirdi.

ANKARA
Sıhhiye Adliyesi önünde yan yana gelen ailelere çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı. "Afet değil katliam, adalet istiyoruz" pankartı açılan eylemde, "Yastayız, adalette ısrarlıyız", "Belediyeler tali değil asli kusurludur", "Daha kalabalık olabilirdik eğer yaşasalardı" dövizleri taşındı.

Açıklamayı okuyan Döne Kaya, depremlerde resmi rakamlara göre en az 50 bin insanın yaşamını yitirdiğini, 35 binden fazla binanın yıkıldığını, 1.5 milyon insanın evsiz kaldığını ifade etti. Bu felaketin tek sebebinin deprem değil insan yaşamına uygun güvenli şehir inşa etmeyenler olduğunu dile getiren Kaya, "Kim olursa olsun tüm sorumlular yargılamaya tabi tutulmalıdır. Ülkemizde daha önce meydana gelen depremlerde olduğu gibi yargılamalar sonuçsuz kalmamalı, tüm sorumlular adalet karşısında hesap vermeliler" dedi.

"Yasımızı tutamadık, ölenlerimizin naaşlarını bulmayı bekledik, daha kayıplarımızı bulamazken enkazları kaldırmaya geldiler. Gerekli numunelerin alınması için enkazların başında biz bekledik. Enkazlardan yeterince numune aldıklarını sandık. Ancak yanılmışız" diyen Döne Kaya, depremden sonra toplumun öfkesini yatıştırmak için bazı binaların müteahhitlerinin tutuklandığını ancak kamu görevlilerinin de sorumlu olduğunu ve tespit edilerek yargılanmaları gerektiğini vurguladı.

Kaya, şöyle devam etti: "Bizler, 6 Şubat günü enkazdaki sevdiklerimizin kurtarılmasını beklerken devlet en temel görevlerinden biri olan yurttaşlarının sağlıklı ve güvenli barınma hakkı sağlama görevini yerine getirmemiştir. Hata yaptık, geç geldik itirafını biz değil sayın cumhurbaşkanı kendi söylemiştir. Yemek yoktu, su yoktu, çadır yoktu, başımıza gelen bu felaket ‘kader'di gibi söylemlere sığınmadık, sığınmayacağız. Ayrıca 6 şubat günü, AFAD Kızılay gibi kurumların ne kadar yetersiz olduğunu hep birlikte gördük."

Kaya, şu ifadeleri kullandı: "Mücadelemiz bitmedi, bugün burada sadece 6 Şubat'ta ölenlerin hesabını sormak için değil 6 Şubat'ta enkaz altında ölmeyen ancak hala insani bir yaşam bekleyen herkesin haklarını savunmak için bulunuyoruz. Bizim, bizden sonrakilerin ve onlardan sonra gelecek olanların yaşamları için depreme dirençli kentlerin yapılmasını talep etmek için buradayız. Bizden başka kimse deprem için hak arayışında olmadığı için buradayız. Çocukların annesiz, babasız, kalmaması için; annesi babası enkazda kalan ve tek başına hayatta kalan bebeklerin olmaması için buradayız."

Açıklamada, "Katillerden hesabı halk soracak" sloganı atıldı.

MARAŞ
Depremin merkez üssü Maraş'ta adliye önünde açıklama yapıldı. Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarının ve Maraş Barosu'nun katıldığı açıklamada "Afet değil katliam, adalet istiyoruz" pankartı açıldı.

Maraş Baro Başkanı Muhammed Burak Gül, "11 ay geçmesine rağmen neden hiçbir kamu kurum ve kuruluşu için verilen bir soruşturma izni yok?" diye sordu. Açıklamanın ardından aileler ve avukatlar adliye binası önünde oturma eylemi yaptı.

ADIYAMAN
Adıyaman Barosu adliye önünde adalet talebiyle nöbet tuttu. Nöbete dair, "6 Şubat depreminde birçok insanımızın yaşam hakkının elinden alındığı ve hala sağlanamayan adaletin tecelli etmesi için; adalet nöbetindeyiz" mesajı paylaşıldı.

VAN
Van Barosu'na bağlı avukatlar depremde yakınlarını kaybedenlere destek amacıyla, adalet talebiyle adliye binası önünde yan yana geldi. Açıklamayı okuyan avukat Sipan Gökhan, depremde ihmali olan kişilerin yargılanmalarında "cezasızlık" politikasının işlememesi için mücadele edeceklerini, sorumluların adalet karşısında hesap vermesi gerektiğini ifade etti.

Gökhan şöyle devam etti: "Yapı denetim sorumlularından belediye yetkililerine ve ilişkili bakanlık görevlilerine kadar sorumluların her bir bina için ayrı ayrı tespiti ve yargılamaya tabi tutulmaları gerekmektedir. Yasalar herkese eşit bir şekilde uygulandığı takdirde fonksiyonunu yerine getirir. Aksi halde şahsa göre değişen bir uygulamadan öteye gidebilmek mümkün değildir. Sorumluluğu bulunan herkesin ivedilikle tespiti akabinde adil ve etkin bir yargılamaya tabi tutulmaları esas talebimizdir."

ADANA
Depremde yakınlarını kaybeden aileler ve avukatlar Adana Adliyesi önünde yan yana geldi.

Avukat Mehtap Akyüz Özcan, yapı denetim sorumlularından kamu görevlilerine kadar tüm sorumluların yargılanması gerektiğini vurgulayarak, "Enkazlarda detaylı ve yeterli delil neden toplanmadı? Enkazlar daha depremin üzerinden 1 ay geçmeden temelleriyle beraber neden kaldırıldı? Bilirkişi raporları neden hala sonuçlanmadı? Sonuçlanan bilirkişi raporları neden izaha muhtaç? Yaşamını yitiren insan sayısının yanı sıra, yaralanan insan sayısı, kayıp insan sayısı neden hala net bir şekilde tespit edilmedi?" sorularını sordu.

Özcan, "İhmali bulunan kamu görevlileri için soruşturma izinlerinin çıkmasını, halen kaçak olan bazı şüphelilerin yakalanmalarını, tutuklu olanların adil bir yargısal sürece tabi tutulmasını bekledik ve hala bekliyoruz" dedi.