20 Eylül 2024 Cuma

Dev Tekstil: Mersin'de kadın işçiler mobbinge maruz kalıyor

Mersin'de RDL Tekstil'de şiddete maruz kalan ve tazminatsız işten çıkarılan Ş.B ile ilgili açıklama yapan Dev Tekstil Sendikası Kadın Bürosu, "Kadın işçileri zorla mesaiye bırakmak, hamile olanları tazminatsız işten atmak ya da bu nedenle korkutmak, kadın işçileri kadın bedenini hedef alan küfür ve hakaretler altında çalışmaya zorlamak, regl dönemi gibi kadınlara özgü sağlık durumlarını yok sayarak çalıştırmak" gibi birçok sorun yaşadığı belirtildi.
Dev Tekstil Sendikası Kadın Bürosu, Mersin Serbest Bölge'de bulunan RDL Tekstil'de şiddete maruz kalan, mesai ücreti verilmeyen ve tazminatsız şekilde işten çıkarılan Ş.B. ile ilgili  basın toplantısı düzenledi.
 
Açıklamada düşük ücretlerle, iş güvencesi olmadan Mersin Serbest Bölge'de çalışan binlerce işçiye mobbing uygulandığı, işçilerin haklarını talep ettiklerinde de çeşitli baskılara maruz kaldıkları, sorgusuz sualsiz işten çıkarıldıkları ve tazminatlarını ödememek için istifaya zorlandıkları belirtildi.
 
"Bu baskılara maruz kalan işçilerin başında da kadın işçiler geliyor. Patronlar, kadın işçilerin toplumsal konumlarını, ezilmişliklerini kullanarak onlara her türlü baskıyı uyguluyor. Onlara en zor işleri veriyor, çalışma saatlerini daha da ağırlaştırıyor, ailevi konumlarına, ihtiyaçlarına bakmadan saatlerce mesaiye bırakabiliyorlar" denilen açıklamada, hamile kadınların daha kolay işten çıkarıldığı, kadınların sağlık sorunları nedeniyle hastaneye gitmelerine, reçete yazdırmalarına ve ilaç almalarına engel çıkarıldığı ifade edildi.
 
Mersin Serbest Bölge'de RDL Tekstil' şiddete uğrayan ve işten çıkarılan Ş.B.'nin de aynı sorunları yaşadığının, 15 Ekim Pazartesi günü öğle molasında uğradığı şiddet sonrası hastaneden darp raporu aldığı ve hukuki süreç başlattığının vurgulandığı açıklamada, yaşanan şiddetin daha öncede yaşandığı ve Ş.B'nin tazminat almadan, kendi isteğiyle işten ayrılması için her türlü baskıya maruz kaldığı belirtilmiştir.
 
"ZARA ve MANGO'ya iş yapan RDL firmasında birçok işçi bu haksızlıktan şikâyetçidir. Sırf kendi çalışma arkadaşının uğradığı şiddete, haksızlığa tahammül edemeyen ve tepki gösteren bir başka işçi daha kandırılarak istifa kâğıdına imza attırılmış, kıdeminin dolmasına 2 hafta kala ihbar hakkı bile verilmeden işten çıkarılmıştır. Ş.B. arkadaşımız RDL firmasında sadece şiddet görmemiş, daha birçok hakkı gasp edilmiştir. Fazla mesaileri eksik verilmiş, bordroya aldığı ücret yansıtılmamış, AGİ dahi verilmemiştir" denilen açıklamanın devamında şunlara değinildi: 
"Kadın işçileri zorla mesaiye bırakmak, hamile olanları tazminatsız işten atmak ya da bu nedenle korkutmak, kadın işçileri kadın bedenini hedef alan küfür ve hakaretler altında çalışmaya zorlamak, regl dönemi gibi kadınlara özgü sağlık durumlarını yok sayarak çalıştırmak, lavabo-WC ihtiyacına sınırlama getirmek, Ş. B. arkadaşımızın da yaşadığı gibi aile geçim indiriminden (AGİ) onları mahrum bırakmak, çocuklu kadınları iş yasasındaki sınırlı haklardan bile mahrum etmek gibi daha birçok "şiddet" olayını kadın işçiler Mersin Serbest Bölge'de her gün yaşamaktadır."