23 Eylül 2024 Pazartesi

Dev Yapı-İş üyeleri: Haklarımız teslim edilene kadar buradayız

2 aydır maaşlarını alamadıkları için Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi şantiyesi önünde eylem yapan Dev Yapı-İş Sendikası üyeleri, "Biz haklarımız teslim edilene kadar buradayız, kar kış demeden mücadeleyi sürdüreceğiz" diye belirtti.

DİSK'e bağlı Dev Yapı-İş Sendikası üyeleri, 2 aydır maaşlarını alamadıkları için Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi şantiyesi önünde basın açıklaması yaptı.

"Ücret haktır, gasp edilemez" pankartının açıldığı eylemde açıklama yapan işçilerden Ersin Ünsal, İstanbul Valiliği Proje Koordinasyon Birimi tarafından yaptırılan Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi) taşeronu Taş Yapı'nın işçilerin ücret hakkını gasp ettiği belirtildi.

'HAKKIMIZIN GASP EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ'
Hak gasplarına izin vermeyeceklerini ifade eden Ünsal, "Bu hastaneyi kışın soğuğunda, yazın sıcağında, çamur deryasında ve tozun toprağın içinde inşa ettik. Neredeyse her ay maruz kaldığımız ücret gecikmeleri artık maaşların hiç ödenmemesi haline geldi. Eylül-Ekim ayı maaşlarımız da ödenmediği için çalışmaktan kaçınma hakkımızı kullanarak 13 Kasımda başlattığımız eylem, maaşlarımız eksiksiz yatırılana kadar devam edecektir" diye vurguladı.

'HASTANE TAMAMLANMADAN AÇILDI'
Maaşların "Bugün, yarın yatacak" diyerek işçilerin oyalandığı kaydeden Ünsal, "Üretimden gelen gücümüzü kullanıp çalışmaktan kaçınma hakkımızı kullanıyoruz. Şantiye bitirilsin diye gece gündüz çalıştık ve hastane daha tamamlanmadan açıldı. İçeride bir yandan hasta bakılıyor, bir yandan ise biz eksik kalan işleri tamamlıyoruz. Şuan iş bitme aşamasında olduğu için ne yazık ki firmalar kıdem ihbarı vb haklarımızı alamadan kendimiz işten çıkalım diye en temel hak olan ücret hakkımızı gasp ediyor, geciktiriyor. Bunların hepsini işi bırakıp gitmemiz için yapıyor. Pandemi koşullarını fırsata çevirerek güya işçinin işten ayrılmasını engelleyecek olan ücretsiz izin uygulamasını patronlar bir sopa gibi kullanıyor" dedi.

'KAR KIŞ DEMEDEM MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ'
Yetkililere seslenen Ünsal, "İnşa etmekle övündüğünüz bu koca koca binaları yapan işçiler açlıkla terbiye edilmek isteniyor. Buna göz yummayın. Yasaların uygulanması için patronlara baskı uygulayın. Bu yasaları uygulamayan patronlara yaptırımda bulunun. işçilerin sabrını zorlamayın, işçileri köle yerine koymayın. Biz haklarımız teslim edilene kadar buradayız, kar kış demeden mücadeleyi sürdüreceğiz" diye belirtti.