23 Eylül 2024 Pazartesi

İşten atılan Eker Süt işçileri direnişe geçti

Eker Süt Ürünleri fabrikasında sendikalı oldukları için işten çıkarılan Tek Gıda-İş üyesi üç işçi, fabrika önünden seslendi. Fabrikanın işçileri sendikalı olduğu için işten atmadığı iddiasına verilen yanıtta, üç günce "başarı" ödülü alan işçinin sendikalı olduktan sonra işten atılması patronun sendika düşmanlığına örnek olarak gösterildi. 

Bursa'nın Mustafakemalpaşa'da kurulu Eker Süt Ürünleri fabrikasında, 2025 yılından bu yana örgütlenme faaliyeti yürüten Tek Gıda-İş üyesi üç işçi işten çıkarıldı. Pazar günü fabrika önünde yapılan açıklamada, sorun çözülmediği takdirde direnişe geçileceği yönünde uyarı yapılmıştı. İşçiler, bu sabah fabrika önünde yaptıkları açıklamayla birlikte direnişi başlattı. 

Eker Süt işçileri güvencesiz çalışmak, patronun keyfi tutumlarına maruz kalmamak, işçiyi hor gören ve insan yerine koymayan tavırlarına karşı durarak Tek Gıda-İş'te örgütlendi. Anayasal hakkını kullanan işçiler, önce istifaya zorlandı işçiler örgütlü mücadelede direnince işten çıkarıldı. 

Açıklama yapan Eker Süt ürünleri Fabrikası, işten çıkarmaların sendika sebeplerden olmadığını öne sürdü. Patron, "Açıklamada bahsi geçen işçilerin görevlerine, İş Kanunu'nun 17 maddesine göre belirlenmiş geçerli nedenlerle son verilmiştir. İşçi hakları doğrultusunda, yasalara uygun olarak yapılan basın açıklaması ve eylemleri saygıyla karşılıyoruz" dedi. 

Bugün fabrika önünde bir sendika yetkilisiyle bir araya gelen üç işçi, bir kez daha fabrika yönetimini uyardı. İşçilerin 7, 12 ve 17 yıldır Eker'de çalıştığını; Semih isimli işçinin başarı ödülü aldıktan üç gün sonra işten çıkarıldığı kaydedilen açıklamada, fabrikanın sendika karşıtı olduğunun altı çizildi. 

İşçilerin sendika haklarına saygı duyulmasının istendiği açıklamada, mücadelenin süreceği kaydedildi.