23 Eylül 2024 Pazartesi

Polonez direnişi 67. gününde 

Polonez patronu 67 gündür direnen işçilerin taleplerine kulak vermek yerine direnişi kırmak için göçmen işçileri çalıştırıyor. 

Tek Gıda-İş'te örgütlendikleri işten atılan Polonez işçilerinin direnişi 67. gününde sürüyor. İşçileri sefalet ücretine mahkum eden, her ay da maaşlarında 2-3 bin kesinti yapan Ürdün sermayeli fabrikada kölece çalışma koşullarına, baskıya ve mobbinge karşı çıkan işçiler talepleri duyulsun diye sendikada örgütlendi. Ardından işçiler kapı önüne kondu. 

İşten atılan 146 işçi direniş sırasında defalarca polis saldırısına uğradı, işkence gördü. Direniş alanı olan fabrika önünden uzaklaştırılan işçiler, üç gün Çatalca Kaymakamlığı önünde gece gündüz nöbet tuttu. 19 Eylül akşamı işçilerin mücadelesi karşısında emniyet geri adım attı. İşçiler 3. günün akşamı direniş alanları olan Polonez fabrikasının önüne geçti. 

İşçiler taleplerinin kabul edilmesinin yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın fabrikada denetleme yapması, patronun kayıtsız göçmen işçi çalıştırmaya dönük işlediği suçu kayıt altına aldırmak için mücadele ediyor. 

Polonez patronu işçilerin taleplerini kabul etmek yerine kayıtsız göçmen işçi getirterek çalıştırıyor. Yevmiyeli işçilerin taşındığı araç fabrika çıkışında polis ve direnişçiler tarafından durduruldu. Polisin suçu kayıt altına alması sağlandı.