23 Eylül 2024 Pazartesi

Dikmece halkı 'acil kamulaştırma' kararının durdurulmasını istedi

Depremden sonra Dikmece'deki tarım arazileri, zeytinlikler ve ormanlık alanlar hakkında verilen "acil kamulaştırma" kararına ilişkin davanın duruşması görüldü. Dikmece halkı, kararın hukuksuz olduğunu vurgulayarak durdurulmasını istedi.

Antakya'nın Dikmece Mahallesi'nde 6 Şubat Maraş merkezli depremler sonrası "acil kamulaştırma" adı altında tarım arazilerinin, ormanlık alanların ve zeytinliklerin imara açılmasına karşı köy halkının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ'ye açtığı davanın duruşması Hatay 3'üncü İdare Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmada söz alan Dikmece halkı, "acil kamulaştırmanın" hukuksuz olduğunu belirtti ve ilgili alanlar hakkında "imara uygun değil" raporu verilmesine rağmen alanın imara açıldığını dile getirdi. Halk, kararın durdurulmasını isterken, avukatlar da daha önce 2 kez verilen "yürütmeyi durdurma" kararına işaret ederek hukuksuz işlemlerin durdurulmasını istedi.

Tarafların beyanlarının sonrası  duruşma sona erdi. Mahkeme kararını ilerleyen günlerde açıklayacak. 

Duruşma sonrası Hatay Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı. Duruşmaya dair bilgilendirme yapan Av. Ecevit Alkan, "Zaten mahkeme daha önce iki kez yürütmeyi durdurmuştu. En nihayetinde Dikmece'deki hukuka aykırı bütün işlemlerin iptal edilmesini bekliyoruz. Öncelikle 7452 sayılı yasanın Anayasaya aykırılığı nedeniyle mahkemenin Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasını bekliyoruz" dedi.

'TOPRAKLARIMIZI SAVUNMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Dikmece direnişçilerinden Hasan Özgün ise, "acil kamulaştırmaya" tepki göstererek, "Devlet, zeminin uygun olmadığı gerekçesiyle yıllardır köy halkına bu topraklarda imar izni vermemektedir. İmar yapılamaz denilen arazilere neden şimdi kendiniz ev yapmak istiyorsunuz? Neden sadece Alevi köylerine yapılıyor? Biz Sünni köylerine de yapılsın istemiyoruz, hepimiz kardeşiz ama bu ayrımcılığın sebebi nedir? Bu topraklar yerine neden hazine arazilerinde konut yapılmadığına dair tüm sorularımız yanıtsız bırakılmıştır. Biz sıradan yurttaşlar olarak en az 10 alternatif sunabiliyoruz. Siz devlet olarak bunları neden yapmıyorsunuz diye sorular sorduğumuzda yanıtsız bırakıp gittiler. Ancak bizler toprağımızı, ağacımızı, doğamızı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.