24 Eylül 2024 Salı

Dink davası: Tanıklar dinlendi, ara karar yarın açıklanacak

Hrant Dink'in ölümünde sorumluluğu olan polis ve askerlerin yargılandığı davaya devam edildi. Bugün de tanıklar dinlendi. Tutukluların tahliye taleplerini alan mahkeme, kararını yarın açıklayacak.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinden sorumlu tutulan polis ve askerlerin yargılanmasına İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.
 
Tutuklu sanıkların SEGBİS aracılığıyla katıldığı duruşmaya ev hapsinde bulunan dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz, tutuksuz sanıklar Murat Bayrak, Gazi Günay, Erhan Tuncel, dönemin Trabzon İl Emniyet Müdürü Reşat Altay, dönemin İstanbul İl İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler katıldı.
 
Davanın bugünkü duruşmasında İstanbul istihbarat polislerinden Özcan Özkan "tanık" sıfatıyla SEGBİS aracılığıyla ifade verdi. 
 
Özcan Özkan, cinayet hazırlığında olan Yasin Hayal'in bağlantı adresine giderek 24 Şubat 2006 tarihinde "Bulunamadı" raporunu yazan iki polisten biri. 
 
Polis Özcan Özkan, "Biz belgeyi aynı tarihte düzenledik. Bizi görevlendiren masa amirimizdi. Görev yeri adresi Volkan Altınbulak tarafından tesbit edilmişti" dedi.
 
Cinayet döneminde İstihbarat Dairesi Personel Şube Müdür Yardımcısı olan Aydın Patan da Samsun'dan SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Suikaste ilişkin bilgisinin olmadığını öne süren Aydın Patan, "haftalık değerlendirilme toplantılarında Hrant Dink cinayet hazırlığına ilişkin hiç bilgi paylaşılmadı" iddiasında bulundu. 
 
Aydın Patan, sanık Ramazan Akyürek tarafından "tanık" olarak gösterilmişti.
 
Akyürek, Patan'ın Celalettin Cerrah ile görüşmesinin tanıklarından biri olduğunu tekrar etti. Patan ise "Ramazan Akyürek'in söylediği telefon görüşmesinden haberdar değilim. Ben başkanın odasına evrak imzalatmaya giderdim. Celalettin Cerrah ile konuştuğuna tanık olmadım" diye konuştu. 
 
Tanık ifadelerinin ardından mahkeme, sanıkların taleplerini aldı.
 
SEGBİS ile bağlanan tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek ve Ercan Gün tahliye talebinde bulundu. 
 
Ev hapsinde tutulan Ali Öz de bu kararın kaldırılmasını istedi.
 
Mahkeme heyeti, taleplerle ilgili ara kararını açıklamak üzere duruşmayı yarına erteledi.