23 Eylül 2024 Pazartesi

DİSK bir çok ilde seslendi: Torba yasa geri çekilsin

DİSK, Meclis'te görüşmeleri süren torba yasaya karşı bir çok ilde kitlesel eylemler yaparak, tasarının geri çekilmesini istedi.

AKP hükümetinin başta kıdem tazminatı olmak üzere emekçilerin haklarını gasbetmek üzere hazırladığı torba yasa teklifinin geri çekilmesi için DİSK, bir çok ilde eylemler düzenledi.

ADANA
DİSK Çukurova Bölge Temsilciliğinin Adana Heykelli Park'ta yaptığı eylemde işçiler, "Hükümet yasanı al başına çal", "Kıdeme uzanan eller kırılsın", "Genel grev genel direniş" sloganları ile yasa tasarısına tepki gösterdi.

Eylemde konuşan DİSK Adana Bölge Temsilcisi Hüseyin Yaşar Gündoğdu, "Bu öyle bir yasa ki bu ülkenin en büyük üç konfederasyonunun karşı olduğu 81 milyon insanın tüm ailesini, geleceğini etkileyecek bir yasayı meclise getirenleri protesto ediyoruz ve bu yasa tasarısının bir an önce geri çekilmesini istiyoruz" dedi.

Halkın işsizilik, yoksulluk, pandeminin etkileri ile mücadele ettiği, deprem felaketi yaşandığı bir dönemde işçilerin haklarına el uzatan bir yasa teklifi ile karşı karşıya olduklarını ifade eden Gündoğdu, "İşçiler arasında yaşa göre ayrımcılık adaletsizliktir. Genç işçilerin ve 50 yaş üzeri işçilerin haklarına el uzatmaktan vazgeçin" dedi.

MERSİN
Mersin'de yapılan eylemde işçiler, Mersin milletvekillerine seslenerek; "Bu teklife oy vermeyin. Bu haksızlığa ve hak gasbına onay vermeyin" denildi.

Eylemde konuşan DİSK Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, kıdem tazminatına dönük saldırının yeni olmadığını yıllardan beri saldırının sürdüğünü belirterek siyasi iktidara "Sermayenin değil işçinin emekçinin sesini duyun" dedi.

Göksoy, halk işsizlik, pandemi ve en son Ege Bölgesi depremi ile uğraşırken iktidarın kıdem tazminatını yok edecek ve işçiyi güvencesiz çalışmaya zorlayacak yasayı Meclise getirdiğini ifade ederek şunları söyledi: "Ülkenin bu kadar sorunu varken işçinin emekçinin aşını işini koruyacak düzenleme yapmak varken kazanılmış hakları yok ediyorlar. Buradan Mersin milletvekillerine de sesleniyoruz. Bu teklife oy vermesinler. Bu haksızlığa ve hak gasbına onay vermesinler. Bu kölelik yasası geri çekilmelidir."

Göksoy "Yasa geri çekilmezse üretimden gelen gücümüzü kullanarak meydanları doldurmaya kararlıyız" derken konuşması sık sık "Kıdeme uzanan eller kırılsın", "Direne direne kazanacağız", "Genel grev genel direniş", "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları ile kesildi.

ANTEP
Antep'te DİSK, KESK ve Türk-İş'e bağlı sendikalar, Balıklı Parkı'ında ortak açıklama yaptı.

Eylemde konuşan DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, iktidar ve Meclise seslenerek işçiler arasında yaşa göre ayrımcılık yapılmasının anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

Güdücü, "Torba yasa tasarısına onay verecek her vekil tarihe adını affedilmeyecek bir vicdansızlık ile yazdıracaktır. Milletvekillerine sesleniyoruz: Halka karşı sorumluluğunuzu unutmayın. Küçük bir azınlığın çıkarı için, işçilerin haklarını geleceğini yakmayın. Bu teklif bugün Meclisten geri çekilmez ise üretimden gelen gücümüzü kullanarak meydanları doldurmaya kararlıyız. Tüm emek örgütlerini ve tüm dostlarımızı köleliğe karşı bu iradeye güç vermeye çağırıyoruz" dedi.

KAYSERİ
DİSK Kayseri Bölge Temsilciliği, Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eylemde konuşan DİSK Kayseri Bölge Temsilcisi Cumali Sağlam, yeni torba yasa ile kıdem ve ihbar tazminatının gasbedileceğini, kısmi süreli çalışma ile işçinin iş güvencesinin ortadan kalkacağını vurguladı, "Bu yasa tasarı geri çekilmezse üretimden gelen gücümüzü kullanarak meydanları doldurmaya kararlıyız. Tüm emek örgütlerini ve tüm dostlarımızı köleliğe karşı bu iradeye güç vermeye çağırıyoruz" dedi.

ESKİŞEHİR
DİSK Eskişehir Bölge Temsizciliği, düzenlediği eylemde AKP hükümetine seslendi, "İşçilerin haklarına el uzatmaktan vazgeçin. Bu yasa teklifinin geri çekilmemesi halinde bugüne kadar ortaya koyduğumuz iradeyi daha da büyüteceğimize, üretimden gelen gücümüzü kullanmak da dahil olmak üzere demokratik direnme hakkımızı kullanacağımıza kimsenin şüphesi olmasın" dedi.