20 Eylül 2024 Cuma

DİSK-KESK-TMMOB-TTB: Krizin bedelini ödemeyeceğiz

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, ekonomik krizin sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu belirtti, "Krizin bedelini ödemeyeceğiz" dedi.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği (TTB), ekonomik krize ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Kriz, miriz yok" açıklamasına rağmen halkın krizin sonuçlarını ağır bir biçimde yaşadığına dikkat çeken emek örgütleri, "Bugün yüzde 99'un insanca çalışma ve yaşama hakkını tehdit eden krizi çıkaran, 'kriz mriz yok' diyen yüzde 1'dir. Ülkemizi büyük bir yıkımın eşiğine getiren neoliberal politikaları yıllardır kimler hayata geçirdiyse krizin sorumlusu da onlardır" dedi.
 
AKP iktidarının krizin baş sorumlusu olduğunun altını çizen emek örgütleri, "AKP iktidarının sürdürdüğü, ithalata, betonlaşmaya, dış borçlanmaya, ranta, spekülasyona dayalı ekonomik model hızla çökerken, faturayı ödemesi gereken bu modelin mağduru olan işçiler, emekçiler, emekliler, köylüler, dar gelirliler değil bu model sayesinde küplerini dolduranlar ve iktidarlarını kuranlardır" diye belirtti.
 
"Bugün üçte ikisi özel sektöre ve bankalara ait 467 milyar dolar dış borç, AKP politikaları sayesinde küpünü dolduran küçük bir azınlığın borcudur" diyen DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, şimdi de işsizlik fonu ve kıdem tazminatlarının tehdit altında olduğunu belirtti.
 
İş cinayetlerine ve sendikal haklara yönelik saldırılara da dikkat çeken emek örgütleri, açıklamasında şunları kaydetti: "İşsizlik, zamlar, yoksulluk kader değildir ve kriz, toplumun emeğiyle geçinen çoğunluğunu koruyan, kamucu politikalarla önlenebilir. Ücretlerin artırılmasından toplu işten çıkarmaların yasaklanmasına, kamu hizmetlerine zam yapılmamasından vergi adaletine dair somut, uygulanabilir politikalarla işsizlik de yoksullaşma da önlenebilir.
 
Bizler örgütlü olduğumuz her yerde 'Krizin bedelini ödemeyeceğiz, krizde yüzde 1 değil, yüzde 99 korunsun' talebiyle düzenleyeceğimiz etkinlik ve eylemlerimizi emek ve meslek örgütleriyle, yerel emek ve demokrasi güçleriyle ortaklaştırıp yaygınlaştıracağız.
 
'Krizin bedelini ödemeyeceğiz, krizde yüzde 1 değil, yüzde 99 korunsun' fikri etrafında buluşabilecek herkesi, emeğin haklarını savunmak için omuz omuza mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz."