Diyarbakır kitap fuarında Aram Yayınevine polis saldırısı
Diyarbakır'da düzenlenen 8. TÜYAP Kitap Fuarı'na katılan Aram Yayınları'nın 2 kitabına toplatma kararı çıkartılırken bir çalışanı gözaltına alındı. Yayınevi sahibi Hakkı Boltan, saldırıların amacının kitap okumayı engellemek olduğunu belirterek dayanışma çağrısında bulundu.
Yüzlerce yayınevinin katıldığı 8. TÜYAP Kitap Fuarı, 5. gününde devam ediyor. Pazar günü sona erecek fuarda polis Aram Yayınları, polis baskısı ve saldırısına maruz kalıyor.
Fuarda, 26'sı Kürtçe yayın yapan olmak üzere 216 yayınevi stant açtı. Fuarda yer alan Aram Yayınevi ise polis ve yargı saldırısı ile karşı karşıya kalıyor.
Aram Yayınevi'den çıkan Mahmut Aba'nın "Dildarê Serkeftinê", Nelson Mandela'nın kaleme aldığı ve dünyada birçok dile çevrilen otobiyografisi "Özgürlüğe Giden Uzun Yol" ile Diyarbakır 5 No'lu Askeri Hapishanesi'nde işkencelere karşı başlattığı ölüm orucunda yaşamını yitiren Mehmet Hayri Durmuş'un "Mektupları ve Yazıları" isimli kitaplarına el konuldu. Haklarında toplatma kararı bulunduğu iddia edilerek kitaplara el konulurken, stant çalışanları da gözaltına alındı.
2 Aralıkta gözaltına alınan Aram Yayınevi çalışanı Delil Zengeralp, emniyetteki ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Mahmut Aba'ya ait "Dildarê Serkeftinê" adlı kitap hakkında "ihbar" olduğu iddiasıyla toplatma kararı çıkarıldığı öğrenilirken, stant görevlisi Delil Zengeralp da gözaltına alındı. Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen Zengeralp, ifadesinin ardından serbest bırakıldı.
Öte taraftan Nelson Mandela'nın "Özgürlüğe Giden Uzun Yol" kitabı ile Mehmet Hayri Durmuş'un mektuplarının derlendiği kitaba polisler tarafından el konuldu.
'AMAÇ KİTAP OKUMAYI ENGELLEMEK'
Mezopatamya Ajansı'na konuşan Aram Yayınevi sahibi Hakkı Boltan, fuarın başlangıcından bu yana yayınevine yönelik baskıların olduğunu ifade etti. Boltan, okuyucuların polis baskısına rağmen dayanışma ve destekte bulunduğunu vurgularken "Hiçbir tebligat göstermeden 2 kitabımıza el koydu, burada çalışan başka bir arkadaşımız emniyete götürerek bir korku yaratmak istediler. Bu saldırı ve korkutma politikalarıyla sonuç alamazlar. Bu saldırıları, baskıları kınıyoruz" dedi.
Baskılara fuara katılan yayıncıların da tepkili olduğunu dile getiren Boltan, okuyucu ve toplumu Aram Yayınevi'ne sahip çıkmaya çağırdı. Baskı ve korkutma politikalarına karşı verilecek en iyi cevabın kitap almak olduğunu ifade eden Boltan, "Mesele kitabın yasaklı olması değil, amaç kitapların okunmasını engellemek. Fakat her saldırı olduğunda insanların, gençlerin, kadınların, çocukların okuma hevesi daha fazla artıyor. Aram'ın okurları baskılarla daha fazla artıyor" ifadelerini kullandı.