24 Eylül 2024 Salı

Diyarbakır ve Batman'da kayıplar eylemleri

Diyarbakır ve Batman'da eylemlerini sürdüren kayıp yakınları, devletin cezasızlık politikasına tepki göstererek faillerin açığa çıkarılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır ve Batman Şubeleri ile kayıp yakınları, gözaltında kaybedilenlerin akıbetinin bulunması ve sorumluların yargılanması için eylemlerini sürdürdü.

DİYARBAKIR
763'üncü hafta eylemi için Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya gelen kayıp yakınlarına Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekilleri Adalet Kaya, Ceylan Akça ve Serhat Eren eşlik etti.

AKSOY: GALATASARAY MEYDANI AÇILSIN
İHD Diyarbakır Şubesi'nden Suzan Mehmetoğlu Aksoy, kayıpların akıbetinin bulunması ve adalet için aralıksız mücadele ettiklerini söyledi. Devletin taleplerini görmezden geldiğine işaret eden Aksoy, "Galatasaray Meydanı'nı Anayasa Mahkemesi ihlal kararına rağmen haftalardır Cumartesi İnsanlarına kapatıyor. Anneleri ve hak savunucularını kötü muameleye varan uygulamalar ile gözaltına alıyor. İnsan hakları savunucuları olarak, devletin derhal bu hukuksuz uygulamadan vazgeçerek Galatasaray Meydanı'nın Cumartesi İnsanlarına açılmasını talep ediyoruz" dedi. 

EREN: BARIŞIN TEK YOLU BU CİNAYETLERLE YÜZLEŞMEKTİR 
Yeşil Sol Parti milletvekili Serhat Eren, 90'lı yıllardan 2000'lere on binlerce insanın kaçırılıp kaybedildiğini, işkenceden geçirildiğini ancak hiçbir soruşturma yürütülmediğini söyledi. Açılan davalarda sanıkların cezasızlık politikalarıyla ödüllendirildiğini ifade eden Eren, "Toplumsal barışın tek yolu bu cinayetlerle yüzleşmektir, yargı sürecini etkili bir biçimde yürütmektir. Bu adalet mücadelesi yerine getirilene kadar Cumartesi İnsanlarının yanlarında olacağız" ifadelerini kullandı.

Av. Berfin Elçi, Diyarbakır'ın Sarıerik köyünde 25 Eylül 1991'de kaybedilen İbrahim Gündem'in hikayesini kamuoyuyla paylaştı. Evli ve 9 çocuk babası Gündem'in köyde çiftçilik ve hayvancılıkla geçimini sağladığını kaydeden Elçi, Gündem'in babası Ahmet Gündem'in evine 25 Eylül 1991 gecesi askerler tarafından baskın düzenlendiğini ve İbrahim Gündem'in gözaltına alındığını söyledi. 

'DEVLET BÖYLE ŞEYLER YAPMAZ'
Ahmet Gündem'in ertesi gün karakola gittiğini ancak kendisine "gözaltına alınmadı" yanıtı verildiğini ifade eden Elçi, Ahmet Gündem'in pek çok yere başvurduğunu ama hiçbir yanıt alamadığını paylaştı. "Ardından İl Jandarma Alay Komutanlığı'na giden Ahmet Gündem, burada 'Devleti suçluyorsun, devlet böyle şeyler yapmaz' şeklinde azarlamalara ve tehditlere maruz kalır" diyen Elçi, Gündem ailesinin İbrahim Gündem'i ararken çok sayıda tehdide maruz kaldığını, Ahmet Gündem'in evinin 15 Şubat 1993'te yakıldığını ve zorla göç ettirildiğini anlattı.

'ASLA BU MÜCADELEYİ BIRAKMAYACAĞIZ'
Eylemde Gündem'in ablası Feride Gündem de konuştu. Gündem, "Her Cumartesi kayıplarımızı arıyoruz, hakikati arıyoruz. Bizde mezarımız olsun istiyoruz. Ölene dek bu mücadeleyi bırakmayacağız. Asla bu mücadeleyi bırakmayacağız. Sonuna kadar bu acıyı unutmayacağız. Mezarımızı, kayıplarımızı bizlere verene kadar burada olacağız" dedi.

Açıklama oturma eylemi ile son buldu.

BATMAN
Batman'da kayıp yakınları, eylemlerinin 599'uncu haftasında Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartının açıldığı eylemde açıklamayı İHD Şube Yöneticisi Hüseyin Elçi okudu.

1992'de Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde Hizbullahçılar tarafından kaçırılıp kaybedilen Mehmet Zeki Akyıldız'ın hikayesini kamuoyuyla paylaşan Elçi, Akyıldız'ın daha önce de Hizbullah tarafından tehdit ettiğini aktardı.

'OĞLUN PKK'YE KATILMIŞTIR DEDİLER'
"Silvan'da ablasının evinde bulunduğu bir günde çarşıya gitmek için çıkar ve bir daha eve dönmez. Kendisinden bir daha haber alınamaz. Daha sonra ailesinin aldığı duyumlara göre Silvan'a bağlı Yolaç köyünde bir sığınak olduğu ve bu sığınaktan adı belli olmayan birinin kendi çabasıyla kurtulma şansı elde ettiği şeklindedir. Bu kişi, verdiği bilgilere göre sığınakta 7-8 kişi olduklarını belirtiyor. Sığınakta kimsenin kimseyi görmediğini ama birbirlerine ad soy ad ve köylerinin ismini bağırarak söylediklerini bu takdirde oradan kurtulan birinin ailelere haber vermesini istediklerini aktarmıştır" diyen Elçi, Akyıldız'ın babasının yıllar sonra celp kağıdı gelmesi üzerine Askerlik Şubesi'ne gidip oğlunun kaçırıldığını söylediğini ancak görevlilerin "Oğlun PKK'ye katılmıştır. Bize gelip, Hizbullahçılar kaçırdı deme" dediklerini söyledi.

Açıklama oturma eylemi ile son buldu.