24 Eylül 2024 Salı

Diyarbakır'da Ahmet Biçimli'nin akıbeti soruldu

1994'te Hizbullahçılar tarafından önü kesilerek zorla bir araca bindirilen Ahmet Biçimli'nin akıbetinin sorulduğu Diyarbakır'daki kayıp eyleminde, kayıplar mücadelesinin süreceği vurgulandı.

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) ve kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eylemi 764. haftasında Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkındaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde yapılan açıklama ile devam etti.

'KAYIPLARIN AKIBETİNİ SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Kayıpların fotoğraflarının yer aldığı pankartı açan aileler, kaybedilen ve faili meçhul cinayetlerde katledilen yakınlarının fotoğraflarını taşıdı. Bu hafta Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 20 Eylül 1994'de kaçırılan ve bir daha haber alınamayan 55 yaşındaki Ahmet Biçimli'nin akıbeti soruldu. İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Yakup Güven kayıpların akıbetini sormaya devam edeceklerini söyledi.

'YÜZÜ MASKELİ BİR GRUP HİZBULLAHÇI DURDURDU'
İHD Amed Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Baver Çindemir, Ahmet Biçimli'nin kayıp hikayesini okudu. Evli ve 7 çocuk babası olan 55 yaşındaki Ahmet Biçimli'nin Silvan'ın Umur köyünde yaşadığını dile getiren Çindemir, şunları söyledi: "1994 yılı ortalarında eşi ve yengesiyle birlikte köyünden Silvan'a gitmek üzere yola çıkan Ahmet Biçimli'yi yolda yüzleri maskeli bir grup Hizbullahçı durdurdu. Kimlik kontrolü ve üst araması yapmak isteyen grupla tartışınca 'ayağını denk alması' yönünde tehdit edildi. Bir kere de eşiyle yalnızken Ahmet Biçimli'yi kimlik kontrolü yapmak için durdurdular. Sürekli tehditler alıyordu.

'AHMET BİÇİMLİ'DEN BİR DAHA HABER ALINAMADI'
"Bu olaylardan yaklaşık beş ay sonra, 20 Eylül 1994'te yine Silvan'a doğru giderken Heremşeytan köyü civarında Hizbullahçılar tarafından yine önü kesildi, o bölgede çobanlık yapanların anlattığına göre arkadan gözleri bağlanarak beyaz bir arabaya zorla bindirildi ve götürüldü. O gün olayı gören çoban daha sonra gördüklerini inkâr etti, tanıklık yapmak istemedi. Akşam eve dönmeyince endişelenen ailesi o gün Silvan'a giden tanıdıklarına Ahmet'i sordu ancak bilgi alamadı. Eşi, oğluyla beraber Silvan İlçe Jandarma Komutanlığı'na giderek Ahmet'in akıbetini sordu ancak oradan da herhangi bir bilgi alamadı. Daha sonra Hizbullah sığınaklarının olduğu bilinen bir köye o gün gözleri bağlı birinin götürüldüğünü öğrendiler. Aracı olabileceğini söyleyen köylüler bir miktar para hazırlamalarını, belki o şekilde Ahmet Biçimli'yi kurtarabileceklerini söylediler. Aile parayı hazırladı, ancak herhangi bir sonuç alamadı. Biçimli ailesinin devlet kuruluşları nezdinde yaptıkları tüm girişimler sonuçsuz kaldı. Ahmet Biçimli'den o günden sonra bir daha haber alınamadı."
 
Açıklama oturma eylemi ardından sona erdi.