23 Eylül 2024 Pazartesi

Doğum sancısı çeken mülteci kadın hastaneye götürülmüyor

9 aylık hamile mülteci kadın İzmir İl Göç İdaresi'nde kaydı bulunmadığı için ne tedavi olabiliyor ne de hastaneye gidebiliyor. 

İzmir'de Kongolu 9 aylık hamile mülteci bir kadının, İzmir İl Göç İdaresi'nde kaydı bulunmadığı için ne tedavi olabildiği ne de doğum için hastaneye gidebildiği belirtildi. Mezopotamya Ajansı'nda (MA) yer alan haberde Göç İdaresi'ne giderek “iltica” başvurusunda bulunan kadının başvurusu ise "Kayıt başvuruları kapalı” denilerek alınmıyor.

'POLİS VE ASKER ŞİDDETİNE MARUZ KALDI'
İsmi güvenlik nedeniyle paylaşılmayan kadının, İzmir İl Göç İdaresi önünde bekleyişi sürüyor. Zaman zaman sancılanan kadın, daha önce kardeşiyle birlikte botlarla Yunanistan'a iki kere geçtiklerini, oradaki polis ve askerin şiddetine ve tacize maruz kaldıkları için geri döndüklerini söyledi.

'BU SÜRECİN İŞLETİLMESİ KANUNEN BİR ZORUNLULUKTUR'
Kadının, İzmir Barosu Adli Yardım Merkezi'ne başvurması üzerine baro tarafından avukat ataması yapıldı. Süreci takip eden İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Deman Güler, iltica başvurusunun hem uluslararası sözleşmelerle hem de iç hukuk yollarında güvence altına alındığını belirterek, “Dokuz aylık hamile bir kadının iltica başvurusunu herhangi bir gerekçeyle almazsanız, mültecinin başta yaşam hakkı olmak üzere pek çok hakkı ihlal eder, kanunlarınızla çelişkili hale gelirsiniz. Bu sürecin işletilmesi kanunen bir zorunluluktur. Baro olarak, mültecinin dosyasının takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi.