22 Eylül 2024 Pazar

Dr. Fikret Hacıosman'ın öldürülmesine tepki: Şiddet gün geçtikçe artıyor

Dün görev yaptığı hastanede silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden psikiyatri uzmanı Dr. Fikret Hacıosman'ın cenazesi öncesi bir araya gelen meslektaşları, sağlık sistemindeki aksaklıklara ve bireysel silahlanma sorununa dikkat çekti. Psikiyatri uzmanı Dr. Fikret Hacıosman'ın hastası tarafından kurşunlanarak öldürülmesi, sağlık çalışanlarından büyük tepki topladı. Dün meydana gelen olayın ardından, bugün Medicana Bahçelievler Hastanesi önünde toplanan çok sayıda kişi, hekimlere yönelik şiddeti artıran sağlık sistemini eleştirdi.

Sağlık hizmeti verdiği bir hastası tarafından öldürülen Fikret Hacıosman'ın anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından bir konuşma yapan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Dr. Bülent Nazım Yılmaz, "Ne acıdır ki bu cinayet aslında geliyorum dedi. Bir buçuk ay önce Urfa'da bir asistan arkadaşımız ölümden döndüğü zaman Urfa'dan TTB adına TBMM başkanlığına ve Sağılık bakanlığına acil çağrıda bulunduk. Bu sesi duyun dedik. Katliamlar geliyor dedik. Ama hiç bir söylemimize yanıt verilmedi, dilekçelerimize dönülmedi” dedi. Yılmaz, “Sağlık Bakanlığı'nı göreve çağırıyoruz: Sorumluluğu üstüne almasını, TTB ile ortak hareket etmesini istiyoruz” diye belirtti.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip ise “Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet gün geçtikçe artıyor. Hemen hemen her ay ciddi bir saldırı haberiyle sizlerin gündemine düşüyoruz” dedi ve “Sağlık sistemi bu kadar iyi gidiyorsa neden hekimler öldürülüyor” diye sordu. Şiddet sorununun çözümü için önlem alınmasını isteyen Saip, kışkırtılmış sağlık talebinin sona erdirilmesi ve performans sisteminin kaldırılması gerektiğini ifade etti. Bireysel silahlanmanın artmasına dikkat çeken Saip, bunun yasalarla engellenmesi gerektiğini vurguladı. Şiddet uygulayanlara yönelik ciddi cezalar verilmediğini belirten Saip, sağlıkta şiddet yasasının hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

SAĞLIK BAKANLIĞI İLE BİRLİKTE ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULSUN

Prof Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, salık çalışanları adına bir basın açıklaması yaptı. Ömeroğlu, “Bir hekimin hastane içerisinde ateşli silahla öldürülmesi sağlık kuruluşlarındaki güvenlik önlemlerinin yetersizliğinin artık gözardı edilemeyecek ve ertelenemeyecek acil bir sorun olduğunu apaçık göstermektedir. Hem hastane yöneticileri hem de kamu idaresi bu sorunu ivedilikle çözmekle sorumludur. Sağlık çalışanları ve Türk Tabipleri Birliği görece basit önlemlerle bile engellenebilecek olan şiddet vakalarına karşı tahammüllerini çoktan kaybetmiştir” diye konuştu.

Ömeroğlu açıklamanın devamında şunları kaydetti: “Sorunu ve çözüm yollarını ele almak için TBMM Başkanı ve Sağlık Bakanı ile acil görüşme talebimizi kamuoyu önünde kendilerine bir kez daha iletiyoruz. Şiddetin ve diğer sorunlarımızın çözümü için Sağlık Bakanlığı ile birlikte bir çalışma grubu oluşturulmasını ortak akla inanmanın ve meslek örgütlerini merkeze alan çağdaş demokrasi anlayışının bir gereği olarak görüyor ve bu talebimizi de yineliyoruz. Sağlıkta şiddetin engellenmesi için TBMM’ye sunduğumuz yasa teklifinin yeni yasama döneminde ivedilikle yaşama geçirilmesini bekliyoruz.”

Konuşmaların ardından sağlık çalışanları, “Hekime şiddete alışmayacağız, sessiz kalmayacağız” yazılı pankart açarak cenazenin kaldırılacağı Mehmet Ülker Cami'ne yürüdü.