21 Eylül 2024 Cumartesi

'Ücretsiz okul yemeği ve sağlıklı su her çocuğun hakkı'

Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek ve temiz suya erişimi hakkının çocukların eğitim hayatına katılabilmeleri için temel bir ön koşul olarak kabul edildiğini kaydeden Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu, Türkiye'de her dört çocuktan birinin derin yoksulluk sorunu ile karşı karşıya kaldığı belirtildi. Eylemde MEB'in çocuklarımın sağlıklı gelişimi ve eğitim sürecinin sağlıklı işlemesi için öğrencilerin beslenme sorununu çözmek için ayrı bir bütçe ayırması gerektiği kaydedildi. 

Aralarında Eğitim Sen'in de bulunduğu Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu'nun düzenlediği "Ücretsiz okul yemeği hemen şimdi" çalıştayı", Ankara Kent Konseyi'nde başladı. Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, çalıştay öncesinde koalisyon adına bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

'HER DÖRT ÇOCUKTAN BİRİ DERİN YOKSULLUK SORUNUYLA YÜZLEŞMEKTE'
Eylemde, "Ücretsiz okul yemeği ve sağlıklı su her çocuğun hakkı" pankartının açıldı. Irmak, eğitimin en temel sorunlarından birisinin öğrencilerin fiziksel ve zihinsel gelişimlerini olumsuz etkileyen yetersiz beslenme ve temiz suya erişim sorunu olduğunu söyledi. Irmak, "Milyonlarca çocuk, ekonomik yetersizlikler ve ailelerin gelir düzeyindeki eşitsizlikler nedeniyle sağlıklı ve dengeli beslenme imkanından mahrumdur. Bu durum, çocukların gelişimini olumsuz etkilemekte, okul başarılarını düşürmekte ve eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanmasını engellemektedir. Türkiye, OECD ülkeleri arasında çocuk yoksulluğunda ilk sıradadır. Son dönemde çok hızlı artan yoksullaşma Türkiye'de önce en hassas durumdaki çocukları vurmuştur. Türkiye'de bugün her dört çocuktan biri derin yoksulluk sorunları ile yüzleşmekte, yeterli ve besleyici gıdaya ulaşamamaktadır" dedi.

'ÇOCUKLAR EĞİTİM HAYATINA EŞİT ŞEKLİDE KATILMALI'
Sağlıklı beslenme alışkanlığının çocukların sadece büyüme ve gelişiminde değil, okul başarısı üzerinde de son derece etkili olduğunu kaydeden Irmak, "Yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat süreleri kısalmakta, algılamaları azalmakta, zaman zaman yetersiz beslenmekten kaynaklı öğrenme güçlüğü yaşanmakta ve bu ve benzeri nedenlerden kaynaklı olarak okul başarıları belirgin düzeyde düşebilmektedir. Her öğrencinin sağlıklı ve dengeli beslenme ve temiz suya erişim hakkına sahip olmasını sadece bizlerin değil, toplumun geniş kesimlerinin yüksek sesle dillendirdiği bir taleptir. Gelişmiş ülkelerde okullarda sağlanan bu imkanlar, çocukların eğitim hayatına eşit şekilde katılabilmeleri için temel bir ön koşul olarak kabul edilmektedir. Türkiye'de ise özellikle kırsal bölgelerde ve yoksul mahallelerdeki okullarda, çocuklar yemek ve temiz suya ulaşmada ciddi zorluklar yaşamaktadır. Bu eşitsizliğin ortadan kaldırılması için devletin gerekli adımları atması şarttır" ifadelerini kullandı.

'ÜCRETSİZ BİR ÖĞÜN YEMEK, TEMİZ SU UYGULAMASI EŞİTLİK MESELESİDİR'
Okullarda temiz suya erişimin çocukların sağlığı için en temel gereksinimlerden biri olduğunun altını çizen Irmak, şöyle devam etti: "Ancak, birçok okulumuzda su şebekeleri yeterli değildir veya su kalitesi sağlık standartlarının çok altında kalmaktadır. Öğrenciler, bu temel haklarından mahrum kaldıklarında suyoluyla bulaşan hastalıklar başta olmak üzere birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalmaktadır. Tüm okullarda temiz içme suyu sağlanması, sağlık ve hijyen standartlarının yükseltilmesi Millî Eğitim Bakanlığı'nın öncelikli görevidir. Çocuklarımızın sağlıklı bir ortamda öğrenim görmeleri ve güvenli suya erişebilmeleri, eğitimde temel bir eşitlik meselesidir. Okullarda sunulacak ücretsiz bir öğün yemek ve temiz su uygulaması hem giderek yoksullaşan ailelerin sırtındaki yükü hafifletecek hem de çocukların en öncelikli sorunlarından birisi olan yetersiz beslenmenin önüne geçilmesini sağlayacaktır."

'TAŞIMALI EĞİTİM YAPAN OKULLARDA BİLE ÖĞRENCİLERİN BESLENME SORUNLARI ÇÖZÜLMEMİŞ'
Eğitimin sadece akademik başarıdan ibaret olmadığını; öğrencilerin beslenme başta olmak üzere temel ihtiyaçlarının karşılanması, onların bütünsel olarak gelişimini destekleyen en önemli unsurlardan birisi olduğunu kaydeden Irmak, "MEB, çocuklarımızın sağlıklı gelişimi ve eğitim sürecinin sağlıklı işlemesi için öğrencilerin beslenme sorununu çözmek için ayrı bir bütçe ayırmak durumundadır. Taşımalı eğitim yapan okullarda bile öğrencilerin beslenme sorunları çözülmemiş, hatta tasarruf tedbirleri kapsamında taşımalı eğitimde ücretsiz yemek hizmetini büyük ölçüde sınırlandırılmıştır. Çocuklarımızın geleceğini güvence altına almak, onları sağlıklı bireyler olarak yetiştirmek, ancak kamusal eğitim anlayışının güçlü bir şekilde uygulanmasıyla mümkündür. Her öğrencinin temiz suya ve bir öğün sağlıklı yemeğe ulaşabildiği bir eğitim sistemi, Türkiye'nin geleceğini aydınlatacak sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi için atılacak en önemli adımlardan biri olacaktır. Türkiye Yemek Koalisyonu olarak, eğitimin kamusal bir hak olduğunu hatırlatıyor ve her öğrencinin sağlıklı bir öğün yemek ile temiz suya erişiminin devlet tarafından karşılanması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Bu konuda taleplerimizin siyasi iktidar ve MEB tarafından kabul edilmesini ve gerekli hazırlıkların yapılarak derhal hayata geçirilmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.