25 Eylül 2024 Çarşamba

Dünyanın en büyük tekstil şirketlerinden INDITEX Akcanlar Tekstil'i bloke etti

Akcanlar Tekstil direnişçileri ve BİRTEK-SEN'in duyurduğu hak ihlalleriyle ilgili inceleme başlatan INDITEX Akcanlar Tekstil'i bloke ettiğini duyurdu. Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius ve Oysho gibi markaları bünyesinde barındıran, dünyanın en büyük tekstil şirketlerinden INDİTEX'in kararının ardından BİRTEK-SEN Akcanlar Tekstil'le çalışan diğer markalardan da aynı kararı beklediklerini belirtti. 

BİRTEK-SEN üyesi Akcanlar Tekstil işçilerinin direnişi 36. günde sona erdi ancak dünyanın en büyük şirketlerinden INDITEX Akcanlar Tekstil'i bloke ettiğini duyurdu. 

Antep Başpınar OSB'de bulanan Akcanlar Tekstil'de 7'li sistem ve vergi kesintisi dayatmasına karşı sendikalı olduğu için işten atılan işçiler polis saldırısına, işkenceli gözaltılara rağmen 36 gün boyunca direnişini sürdürmüştü. BİRTEK-SEN 24 Eylül'de yaptığı açıklamada dayanışmanın oldukça az olduğunu, hem sendikanın hem de işçilerin ekonomik zorlukları gidermekte zorluk yaşadığını kaydetmiş ve direnişin sona erdiğini açıklamıştı.

'AYNI SORUMLULUĞU DİĞER FİRMALARDAN DA BEKLİYORUZ'
Direnişten hemen önce Akcanlar Tekstil'den ürün tedariki için anlaşma sürecinde olan Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius ve Oysho gibi markaları bünyesinde barındıran, dünyanın en büyük tekstil şirketlerinden INDİTEX, 7'li sistem dayatmasına karşı çıkan ve toplu halde işten atılan işçilerin direnişinden sonra işyerindeki hak ihlalleri ile ilgili inceleme başlattığını kaydeden BİRTEK-SEN, "İnceleme sonucunda, Akcanlar Tekstil işçilerinin ve sendikamızın kamuoyuyla da paylaştığı hak ihlalleri ve işverenin işçiler ve sendikayla diyalog ve uzlaşmaya yanaşmayan tutumundan dolayı Akcanlar Tekstil firmasını bloke etti. Akcanlar Tekstil patronunun, işçilerin en temel haklarına ve sendikal örgütlenme hakkına saygı göstermeyen, insanlık dışı koşullarda çalışmayı dayatan ve işçileri haksız yere tazminatsız işten atan bu tutumu karşısında INDİTEX'in gösterdiği sorumluluğu bu firmayla çalışan diğer markalardan da bekliyoruz" dedi.