25 Eylül 2024 Çarşamba

Fernas İnşaat'ın kuralsızlığı teşhir edildi

Fernas İnşaat'ta yaşanan kuralsızlıkları teşhir eden İnşaat-İş, 2 bin işçinin hem ücretlerinin gasp edildiğini hem de vergiden kaçırarak devleti dolandırdığını kaydetti. 

AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait Manisa Soma'daki Fernas Madencilik'te kölece çalışma koşullarının sona ermesi, insanca yaşamaya yetecek ücret ve işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması için Bağımsız Maden-İş'e üye oldukları için işten atılan madencilerin direnişi  31. gününde. 

'2 BİN İŞÇİNİN HAKLARI GASP EDİLİYOR'
Ancak Fernas madenlerde olduğu gibi şantiyelerde de kural tanımıyor. İnşaat-İş, sosyal medya hesabından Fernas'ın kuralsızlığına ilişkin paylaşım yaptı. Fernas İnşaat'ın yüklenici firma olduğu Aydın-Denizli Otoyolu Kuyucak şantiyesinde harita-etüt proje biriminde çalışan işçileri ve devleti vergiden kaçırarak dolandırdığını kaydeden İnşaat-İş, şunları kaydetti: "Yaklaşık 2 bin işçinin çalıştığı projede işçiler insanüstü bir tempoda çalıştırılıyor. Sabah saat 07.00 ile akşam 18.00 arasında bir saatlik yemek molası olmak üzere günde 10 saat çalıştırılıp 2 haftada bir gün pazar günleri olacak şekilde tatil yapmaktalar. Resmi tatile denk gelen günlerde bile mecburen çalıştırılan işçilere bu, +1 gün izin hakkı olarak eklenmektedir. 07.00-18.00 saatleri arasında çalışıp mesai alamayan işçilerin ücret ödemesiyse ücret+fazla mesai adı altında yapılmaktadır. Dolayısıyla sigorta primlerinden kaçırıldığı gibi gerçek ücret de ödenmemektedir. Bu durum işçi arkadaşlarımız tarafından CİMER'e şikayet edildi. Şikayet üzerine İzmir Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığı'ndan müfettişler işyerinde teftişte bulundu ve hazırladıkları rapor geçen hafta işçilerin de eline ulaştı. Fakat insan kaynakları birimi raporun geçersiz olduğunu, kendilerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bildirim yapılmadığını ve ücretlerin de ödenmeyeceğini bildirdi. Bir de suçlarını bastırmak için 'gidin mahkemeye başvurun, mahkemelerde sürünün' diyerek Kod'lu işten çıkarma tehdidinde bulundular.

'İŞÇİLERİN HAKLARINI ÖDEMEK YERİNE İŞTEN ATMAKLA TEHDİT ETTİ'
"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan 50 harita-etüt personeline gönderilen raporda ödemelerin tam yapılması ve bunun geriye dönük olarak da yatırılması kararı net bir şekilde ifade edilmişti. Fakat her yerde olduğu gibi Fernas'ın başında olduğu bu projede de kuralsızlık ve denetimsilikten güç alan patronlar, yapılan denetimlerin somut sonuçlarını bile dikkate almayacak bir pervasızlıkla hareket etmektedir. Dahası denetim yapılmasını sağlayan işçilere haklarını ödemek bir yana işten atmakla tehdit etmekteler. Çalışma Bakanlığı'nın bu duruma müdahale etmesini bekliyoruz."